Aktuellt baka

Baka glutenfritt till festen

26 juni, 2018

Linnéa är förälder till ett barn med glutenintolerens och har tyckt att det varit svårt att hitta enkla och bra recept till kalas. Nu har hon provbakat några recept ur ”Smilla firar glutenfritt” och har redan hittat flera nya enkla favoriter.

Smilla Luuk blev glutenintolerant när hon var fem år och sen dess har varje högtid ett bekymmer. ”Vad kan jag äta som är glutenfritt?” undrade hon och när hon blev bortbjuden fick hon ofta frågan om hon hade något bra recept att dela med sig av. Till en början så hade hon inte det. Men eftersom det är supertråkigt att äta små hårda köpekakor medan de andra mumsar på hembakta varianter så började Smilla experimentera i köket. Den här boken är resultatet.

Boken är uppdelad efter årstider och högtider, från alla hjärtans dag till påsk, sommar, kräftskiva, halloween och jul för att sedan avslutas med nyår.

Som mamma till ett glutenintolerant barn uppskattar jag enkelheten i recepten. Många glutenfria recept har en tendens att innehålla ingredienser som är svåra att hitta i mataffären och som sen mest bara står i skafferiet och aldrig blir använda mer än en gång. I den här boken så det tvärtom. Recepten innehåller ”vanliga” saker i ett glutenintolerant hem och de är enkla att följa.

Kaka med karamelliserade äpplen och mandelmassa är fantastisk, lyckan var total när tårtbotten till jordgubbstårtan med fläder och lime blev så där luftig och fin som en traditionell tårtbotten. Och choklad- och lakritskolan var både väldigt enkel att göra och väldigt god.

Det här kommer att bli en vältummad kokbok hemma hos oss!

Senaste artiklarna