Äventyr jamboree17

2017 års största scoutfest

14 juli, 2018

Jamboree17 var utan tvivel 2017 års största och mest scouthändelse som samlade fler än 10 000 scouter på Rinkabyfältet i Skåne. Dessutom fick lägret besök av 800 dagdeltagare som fick prova på scouting för första gången.

Jamboree17 gick av stapeln den 5-12 augusti och började planeras redan tre år tidigare. Det krävs mycket förberedelser för att ordna mat, tältplatser och aktivite- ter för de fler än 10 000 som deltog på jamboreen och de 800 dagdeltagarna. Totalt har det lagts ner över en över en miljon ideella arbetstimmar.

Även om Jamboree17 var en svensk nationell jamboree kom också många av våra kompisar från andra länder. De som rest längst kom från Hongkong. De med kortast restid kom från Fjälkinge, mindre än en mil bort.

Längst resa i Sverige hade nog de 15 deltagarna från Alfredshem Sundåsens scoutkår i Ångermanland. De tog nattåget till Skåne för att uppleva något av det bästa med scouting, en jamboree, och få träffa gamla och nya kompisar från andra scoutkårer, distrikt och länder. Med sig i bagaget hade de flera burkar norrländsk kultur.

– Och nog spred vi kultur, i alla fall kunde säkert hela lägret känna doften av surströmming. Vi trodde att vår norrländska delikatess mest skulle locka utländska scouter, men köerna ringlade långa och det var visst många söder om Dalälven som aldrig prövat på, säger ledaren Lars Lindström och skrattar gott åt minnet.

Först att anmäla sig var Hunneberg KFUM Scoutkår utanför Vänersborg.

– När jag såg på Facebook att man kunde anmäla sig gjorde jag det direkt, 17 scouter och 5 ledare. Det betyder jättemycket att vara med. Det är ju sådant vi med våra egna läger förbereder oss för hela året, säger ledaren Annalena Levin som själv varit på läger varje sommar i de 30 år som hon varit scoutledare.

– Det är lika roligt varje gång och ger sådan energi. Stora läger där man träffar många andra kårer och scouter från andra länder är extra roligt, säger hon.

Årets höjdaraktivitet var – om du frågar Annalenas scouter – katapultbygget där äventyrarna fick gnugga geniknölarna för att bygga den katapult som kunde skjuta en ärtpåse längst. Det blev ingen vinst för Hunnebergspatrullerna, men idén tog de med sig hem och planerar att finslipa byggtekniken för att lyckas bättre nästa gång.

Nytt på Jamboree17 var att upptäckare, äventyrare och utmanare hade sina egna hubbar, knutpunkter, med aktiviteter både på dagarna och kvällarna. Hubbarna ökade tryggheten och samhörigheten i de olika åldersgrupperna och blev en succé bland scouterna som snabbt skapade det helt nya verbet ”hubba”!

– Det var lyxigt att alla åldergrupper hade sitt eget häng, säger Linnea Hansson Henne, som jobbade med jamboreens dagdeltagare, en annan nyhet på Jamboree17.

Dagdeltagare var ett sätt att visa upp scouting och öka mångfalden. Målet var från början att 5000 personer som ännu inte var scouter skulle delta under någon av jamboreedagarna. Det visade sig med tiden bli svårt. Planeringen hanns inte med och först sex månader innan Jamboree17 fick Emmy Qvil tillsammans med Linnea Hansson Henne i uppdrag att hålla i detta.

– Jag är ändå jättenöjd med att det kom 800. Med mer tid, resurser och planering hade det kunnat bli så många fler, säger Emmy som var en av närmare 1000 ideellt arbetande funktionärer som gjorde Jamboree17 möjligt.

Inbjudan gick ut till verksamheter för personer med funktionsvariationer, till HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och till nyanlända familjer, de flesta i och omkring Kristianstads kommun.

– Vi bjöd även in grupper med barn som var på fritids under sommarlovet. De hade det helt fantastiskt. Fritidsbarnen var med i lekarna i upptäckarhubben och de med funktionsvariationer fick aktivitetspåsar vid den stora samlingsplatsen Navet. Alla verkade ha lika grymt kul som jag själv, säger Emmy.

Att det trots allt gick så bra att ta emot 800 dagdeltagare beror på att alla ledare och kårer var så fantastiska.

– Scouterna på plats ska ha sjukt mycket kredd för det här. Nästan alla grupper som besökte oss blev dessutom spontant inbjudna till att besöka olika scoutkårer i deras byar. Det var fantastiskt, säger Emmy.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.