Free Being Me handlar om att se vad just ens egen kropp är bra på och fokuserar på vad den kan göra.

Inspiration självkänsla

Free Being Me ger lusten att vara sig själv

24 juli, 2018

”Mina ben ser ut så här, och de är jättebra när jag vill springa i skogen.” På Jamboree17 och hemma i scoutkårerna har projektet Free Being Me hjälpt många att våga vara stolta och glada över sina kroppar.

– En extremt bra kickstart, tycker Sofia Widengren, Kärrtorps scoutkår i Stockholm.

Kroppsligt självförtroende och självkänsla, eller ”body confidence” som man säger på engelska, är en bristvara. Under året har projektet Free Being Me varit en aktiv motkraft till det. Under sommarens läger Jamboree17 i Skåne var det tydligt.

– Det satt små lappar överallt med budskapet att du är värdefull, minns Malin Stigemyr, som är ordförande i Scouternas programgrupp.

Sofia Widengren var en av funktionärerna på lägret och hon har fortsatt att jobba med frågorna hemma.

– Först var mina upptäckare skeptiska. Men när vi relaterade till deras vardag på Snapchat och Instagram insåg de hur de påverkades. Vi kunde börja prata om saker som självkänsla och psykisk ohälsa, berättar hon.

Barn och unga matas hela tiden genom sociala medier med budskap om hur de ska se ut och vara.

– Men där ges de en skev bild av verkligheten. Att förmedla självinsikt och självkänsla har varit och är en utmaning för många scoutledare. Free Being Me handlar om att se vad just ens egen kropp är bra på – mina egna styrkor – och fokuserar på vad den kan göra. Den duger som den är, säger Malin Stigemyr.

Anton Nilsson, som möter scouter i sitt jobb i Nordvästra Skånes scoutdistrikt, håller med.

– Det finns ett behov hos killar också, påpekar han.

Anton, som också har varit med och gjort programmet, har flera favoritövningar.

– I Free Being Me-galleriet, som alla gör på första mötet, avbildar man till exempel den kroppsdel som gör det möjligt att göra det man gillar: benen för att springa, eller ögonen för att rita. Det gör att man fattar vad som är fokus.

Efteråt får alla som har gått igenom programmet det populära Free Being Me-märket.

– Nästa steg är att lansera ett fristående fortsättningsmaterial för de som är äldre än 14, lovar Malin. Action on Body Confidence är redan på gång!

Om Free Be Me

Free Being Me grundar sig på material och studier som WAGGGS, World Association of Girl Guides and Girl Scouts, har utvecklat tillsammans med hygienföretaget Dove. Syftet med Free Being Me är att stärka det kroppsliga självförtroendet och självkänslan hos barn och ungdomar och ge en motbild till det som många matas med i media. Programmet bygger på en femstegsraket: först fyra en och en halvtimmes-möten och sedan ett personligt projekt som avslutning. Man börjar med att se problemet i samhället, bygger på med kunskap och inspiration, och avslutar med att inspirera andra. Programmet finns i två varianter anpassade till åldrarna 7–10 år och 11–14 år. Läs mer på Leda scouting-sidorna »

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.