Inspiration ledarutbildning

Trygga möten öppnar för svåra frågor

6 augusti, 2018

Det är sällan de stora frågorna som skapar problem. Det är gråzonerna. Utbildningen Trygga möten hjälper oss att reda ut svåra ämnen, för att alla möten ska vara trygga möten.

Upptäckaravdelningen Snokarna i Hyby scoutkår ställer sig i ring. Här, i bokskogen vid Torups slott, är de ofta. Gruppen av tio- och elvaåringar sträcker ut händerna mot ringens mitt. Alla är med, ingen är utanför. I dag ska de ha orientering.

Inom Hyby scoutkår arbetar 20-talet ledare med Trygga möten. Det finns ett beslut i kåren att inte bara använda den obligatoriska utbildning som finns på webben, utan att arbeta tillsammans i workshoppar. Där är även de ungdomar som är ledarassistenter med.

– Senast gick vi utbildningen ihop med grannkåren i Svedala. Samtalen med dem gav mycket. ’Jaha, ser ni så på det?’ Det är inte de stora frågorna som är det svåra, de är ofta glasklara. Det är gråzonerna som skapar problem och där kan vi stötta varandra. Genom att först prata igenom sakerna med andra vuxna, blir det lättare att ta upp dem med barnen, säger kårordförande Eva Svanström.

Exempel på gråzoner man talat om är hur ledarna ska göra då de nattar barn på läger: Är det mer okej om en kvinna gör det, än en man? Om något barn berättar att det inte är bra hemma, vad är då ledaren skyldig att göra, lagligt och moraliskt?

– Ett annat exempel är den jargong ungdomar kan ha. Våra utmanarscouter (15-18 år) pratade med varandra på ett kul sätt, tyckte de själva. Men ledarna tyckte det lät väl tufft och sa till. Eftersom ungdomarna är modiga och kloka tänkte de till och sa ’det här behöver vi jobba med’. Det blev jättebra. De skapade till och med en svordomsburk.

I Scouternas strategi lovar vi Sveriges bästa ledare, någon att hålla i då det blåser och när barnen vill prata om jobbiga saker.

– Som ledare är du en förebild, säger Eva.

Kåren i Hyby har också tagit beslutet att alla vuxna, även föräldrar, som vill följa med på läger och liknande ska lämna in utdrag från polisens belastningsregister. De ska också gå kursen Trygga möten.

Ingrid Häggblom är samordnare för Trygga möten på Scouterna.

– #metoo gjorde det tydligt att det finns en tystnadskultur. Vi inom Scouterna vill skapa en kultur där det är okej att lyfta fram även det som är jobbigt. Hos oss ska saker komma upp till ytan. Ingen ska säga ’det händer inte hos oss’. Vi har en jättebra verksamhet, men om vi inte jobbar med trygghetsfrågorna faller den och därför går alla ledare utbildningen. Det är en viktig signal att beslutet är fattat av Scouternas stämma, vårt högst beslutande organ, säger hon.

Det är svårt att mäta resultatet av ett förebyggande arbete i siffror och tabeller. Däremot märks skillnaden i samtal och genom att det har skapats ett gemensamt synsätt.

– Om det hänt något tråkigt i en enskild kår ringer de till oss centralt. Det gör att vi har en beredskap om det blir ett efterspel, säger Ingrid Häggblom.

För Eva Svanström och ledarna i Hyby är det material som tagits fram för att användas runt Trygga möten en stor hjälp.

– Vi jobbar mycket med att vara schyssta kompisar och med Barnkonventionen. Vi jobbar i grupp, yngre tillsammans med äldre, och det sprider sig som ringar på vattnet. Det kan vara skönt även i skolan att ha en kompis som går i åttan, när du själv inte är så gammal.

Så, vad är en schysst kompis? Och hur är man en bra förebild för andra? Barnen i Snokarna funderar inte länge: det här har de pratat om ofta. ”Det är att man är omtänksam och snäll.” ”Att man respekterar varandra och lyssnar när någon pratar.” ”Att hjälpa varandra och inte sticka ifrån en kompis som blivit lite efter eller trösta den som är ledsen.”

– Vi är väldigt bra på det, säger Valter Wennerbeck, en av Snokarna.

Om Trygga möten

Utbildningen Trygga möten väcker alltmer intresse utanför Scouterna. Inte minst #metoo har gjort att många upptäckt att frågorna om hur man skapar en verksamhet fri från övergrepp och kränkningar behöver diskuteras. Trygga mötens webbkurs passar all barn- och ungdomsverksamhet och flera föreningar har valt att använda sig av den. Svenska kyrkan har haft utbildningen på prov under ett år. Brommapojkarna, Europas största fotbollsförening, genomför nu utbildningen med sina ungdomsledare liksom Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund. Svenska Parasportförbundet och Paralympiska kommittén använde kursen inför OS i Kina. Scouterna erbjuder förutom webbkursen även workshoppar om frågor som rör Trygga möten.
Läs mer om Trygga möten »

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.