Handbollsspelaren och aktivisten Linnéa Claeson fick självklart ett eget exemplar av Scouternas lägereldsrapport.

Scouternas unga talespersoner hann träffa en rad makthavare under Almedalsveckan, bland annat partiledaren Jan Björklund.

Dags för scouterna att göra sig redo för mångfaldsparaden i Almedalen.

Aktuellt påverkan

Scouterna på plats under Almedalsveckan

7 augusti, 2018

Det började med att Olof Palme höll ett sommartal i Almedalen i Visby 1968, men med årens lopp har det utvecklat sig till en hel vecka, där varje riksdagsparti har varsin dag. När det är valår ökar trycket i Almedalen och det är en kamp om att synas och höras. Självklart var Scouterna där.

Politiska partier, företag, media och organisationer möts under Almedalsveckan för att diskutera politik och samhällsfrågor. Tiotusentals besökare väljer och vrakar mellan tusentals evenemang och seminarier. Scouterna har under flera år närvarat i Almedalsveckan på olika sätt, genom att delta i andras seminarier eller genom att anordna egna men framför allt för att sprida information inom frågor som är aktuella och viktiga för oss.

I år reste ett gäng av Scouternas unga talespersoner till Visby för att berätta om Lägereldsrapporten, en rapport som tar upp de frågor som barn och unga idag tycker är allra viktigast. Scouterna arrangerade ett samtal kring lägerelden, som tog avstamp i frågorna i Lägereldsrapporten.

– Folk var intresserade av rapporten, en del hade hört om den och sa ”äntligen får jag läsa den!”, berättar Hannah Andersson.

Men att vara i Almedalen är inte bara att berätta om det man själv vet, utan framför allt att lyssna, ta in och diskutera.

– Jag lärde mig väldigt mycket och blev insatt i saker jag inte kunde något om innan och jag fick möta helt nya människor. För ett år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle åka till Almedalen som Scouternas unga talesperson, berättar Agnes Comstedt.

Under veckan i Almedalen genomförde de unga talespersonerna två lägereldssamtal.

– Vi pratade med Maria Arnholm och Gustav Fridolin, jag tycker det blev väldigt fina samtal, fortsätter Agnes.

Ett annat starkt minne är hon tillsammans med andra unga talespersoner deltog i den fredliga #ochjagprotesterade-demonstrationen där 70 personer tog en bild som fick stor spridning i sociala medier.

– Jag är stolt över vårt engagemang i demonstrationer mot de onda krafterna. Många har stannat upp och tackat för att vi deltog i demonstrationen. Vi syntes mycket med våra regnbågs-t-shirts, säger Agnes.

Anton Karlsson håller med om att demonstrationen var en häftig upplevelse.

– Det är coolt hur olika organisationer i civilsamhället kan stråla samman och tillsammans stå upp för sina värderingar. Tack vare sociala medier kan sånt hända i Almedalen, säger Anton.

De är eniga om att deltagandet i Almedalen fick Scouterna och våra värderingar att synas.

– Att vara med som talesperson i Almedalen var fantastiskt! Att få vara med och göra skillnad, på riktigt och faktiskt en gång för alla visa att Scouterna står fast vid sina värderingar om acceptans, mångfald och alla människors lika värd. Det tar jag tar med mig, säger Anna Lundberg.

Hon berättar att många sken upp så fort de förstod att hon och de andra unga talespersonerna representerade Scouterna.

– Bemötandet vi fick av samtliga var enormt vänligt och väldigt roligt, säger Anna.

Mer om Almedalen och Lägereldsrapporten

Läs mer om Lägereldsrapporten »

Se filmen där Scouternas unga talespersoner utvärderar Almedalsveckan »

Under våren, sommaren och Almedalsveckan har de unga talespersonerna träffat en rad makthavare. Du kan se alla mötena i Lägereldsvloggen på YouTube »