Inspiration scout som vuxen

”Att bli scoutledare är det bästa jag gjort i hela mitt liv”

14 augusti, 2018

När Veronika Körnegårds dotter åkte på scoutläger i Norge för sju år sedan följde hon med som förälder. Så fort de kom hem anmälde Veronica sig för att börja som scoutledare. – Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger Veronika Körnegård.

Veronika Körnegård var långt ifrån friluftsexpert när hon började som scoutledare. Hon jobbade, och jobbar fortfarande, på bank. På vardagarna är hon klädd i dräkt och har långa målade naglar. Men när hennes dotter för sju år sedan skulle på scoutläger i Norge, följde hon med som förälder.

– Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Så fort jag kom hem anmälde jag att jag ville börja som ledare, säger hon.

Till Scouterna är alla välkomna – utan att vara bäst på något – så länge man ställer upp på våra grundläggande värderingar. Det är learning by doing som gäller, och nya ledare lär sig tillsammans med barnen.

Veronika berättar att hon direkt kände sig delaktig i verksamheten, även om hon från början inte förväntades ta samma ansvar som en erfaren ledare.

– Barnen i scoutkåren lär man känna på ett helt annat sätt än sina egna; förutsättningslöst och utan krav. Och man älskar dem. Det är så roligt att få göra avtryck på unga människor. Påverka dem, och, fast det låter klyschigt, göra dem redo för livet. Man kan verkligen göra skillnad, säger hon och tillägger:

– Förutom friluftsgrejer lär vi barnen respekt, att lyssna och ta ansvar, att redan som unga leda andra människor och bli starka individer. Man kan få se den här blyga violen blomma ut. Det är en hallelujaupplevelse.

Veronika lägger ner åtminstone fyra kvällstimmar i veckan på Scouterna, men då och då är det också något roligt på helgen som hon vill vara med på. Under läger och utbildningar hon deltagit i har hon skaffat sig ett stort kontaktnät över landet.

– För att göra en lång historia kort: Min dotter är inte kvar i scoutrörelsen längre. Men jag är kvar. Och det känns som om jag kommer att fortsätta med det hela livet.

Veronika Körnegård

Ålder: 46 år.

Scoutkår: Kärrtorp i Stockholm.

Antal år som scoutledare: 7 år.

Uppgifter inom kåren: Avdelningsledare på en spåraravdelning, medlemsregistrerare, kårstyrelsemedlem med fokus på ledarutveckling och utbildning.

Senaste utbildning i Scouterna: Treklöver Gilwell 2016/2017 i London.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.