"Scouterna är inkluderande och öppna för alla. Vi lär oss respekt och det spelar ingen roll vem du är – alla får vara med" säger Agnes Comstedt.

"Det bästa med Scouterna är alla äventyr och kompisar. Jag tror inte att man kan få uppleva det vi är med om på något annat ställe" säger Agnes Comstedt.

Inspiration ung talesperson

”Det bästa med Scouterna är alla äventyr och kompisar”

14 augusti, 2018

15-åriga Agnes Comstedt på Ekerö har varit med i scouterna i sex år. ”Jag älskar att vara ute i naturen. Det bästa är alla äventyr och kompisar!”

Det är upplevelserna och gemenskapen som hon främst vill framhålla.

– Det bästa med Scouterna är alla äventyr och kompisar. Jag tror inte att man kan få uppleva det vi är med om på något annat ställe, säger Agnes.

Hon påpekar att hon lärt sig mycket under alla äventyr, allt från sjukvård och ledarskap till respekt för varandra, och för naturen.

– Eftersom jag är sjöscout blir det mycket segling och paddling under sommaren. Jag älskar att vara ute i naturen, både på sjön och ute i skogen. Många av mina kompisar har också börjat när de sett hur roligt vi har.

Med respekten för varandra följer också en öppenhet som Agnes gillar.

– Scouterna är inkluderande och öppna för alla. Vi lär oss respekt och det spelar ingen roll vem du är – alla får vara med. Det är något som jag kommer att ta med mig resten av livet.

Hennes bästa scoutminne är från Jamboree17 där över 10 000 scouter samlades på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.

– Jag vet att vi är många och stora, men det var ändå en häftig grej att se alla tält och alla människor som samlats. Vi träffade ett gäng från Göteborg som höll på med en dans, vi hakade på och fick så bra kontakt att vi hängde varje dag under lägret. Och vi har fortfarande kontakt dagligen.

I sommar ser hon fram emot ett nytt härligt läger – fyra veckor på Vässarö i Stockholms skärgård och ett konfirmationsläger i scoutregi. Med tältning, segling, diskussioner om livet och Gud.

Anges är ung talesperson för Scouterna och tillsammans med andra unga talespersoner har hon jobbat med Lägereldsrapporten, där frågor som är viktiga för barn och unga lyfts fram av barn och unga själva.

– Många upplever att politiker och makthavare inte lyssnar på ungas åsikter. Det vill vi ändra på, säger Agnes som bland annat träffat barn- och jämställdhetsministern för att diskutera rapporten.

Hon tycker att det är viktigt att Scouterna syns, inte minst bland grupper som inte kommer i kontakt med rörelsen genom kompisar eller föräldrar.

– Många kårer har ett fantastiskt engagemang och gör ett viktigt jobb när de är ute på fritidsgårdar och skolor och pratar om Scouterna.

Om Agnes Comstedt

Ålder: 15 år.

Bor: Ekerö, utanför Stockholm.

Intressen: Scouting, ridning, fotografering.

Gör: Går i årskurs åtta, är patrulledare i Träkvista scoutkår och ung talesperson för Scouterna.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.