Den årliga oppisen har blivit en avgörande inkomstkälla för Vadsbro-Blackstas scoutkår.

Inspiration Insamling

Folkfest och tradition på scoutloppisen

14 augusti, 2018

Stora scoutloppisen i Blacksta är en fest för både bygden och långväga gäster. Det är en riktig hemvändardag, alltid första lördagen i juli. Men den är också en avgörande inkomstkälla för Vadsbro-Blacksta scoutkår.

En karavan av bilar slingrar sig längs vägen mot Blacksta skola, ett par mil söder om Flen. Tält står uppställda på gräsmattan och på grusplanen framför den gamla faluröda skolbyggnaden finns bord fyllda med pryttlar och prylar. Scouter guidar rutinerat bilisterna vidare mot parkeringen på åkrarna runt skolan. De besökare som inte orkar, eller vill, gå sista biten får åka med i släpen bakom traktorerna som kör i skytteltrafik fram och tillbaka från parkeringen. Allt verkar väldigt organiserat.

Det är första lördagen i juli och om ett litet tag öppnar Vadsbro-Blacksta scoutkårs årliga storloppis. En folkfest och tradition som sträcker sig mer än 50 år tillbaka i tiden. Henrik Emilson, scoutledare i Enskede, gjorde sitt första besök på loppisen i Blacksta redan 1980.

– Det är en sådan där loppis man minns och längtar tillbaka till. Bra stämning, ofta hög kvalitet på sakerna. Men det gäller att man är där i tid. Ryktet om Blacksta är vida spritt och det finns loppisproffs som hänger på låset och vill åt det bästa, säger han.

Handeln drar inte i gång förrän klockan 12. Men det går bra att komma tidigare för att klämma och känna.

– När försäljningen öppnar gäller det att vara med, så att man får det där fina fyndet man spanat in, säger Henrik Emilson. Klockan halv två är det auktion på särskilda föremål på trappan till skolbyggnaden.

– Det hela började som en liten gårdsaktivitet, men det har vuxit massor, säger Niklas Läth, ordförande för Vadsbro-Blacksta scoutkår och ansvarig för kårens äventyrare.

Nuförtiden kommer mellan 2 000 och 3 000 personer till loppisen. Den är uppdelad i ett 25-tal olika avdelningar för att det ska vara lätt att hitta: en för sport och fritid, en annan för böcker, en tredje för leksaker. Det är ett tält för möbler, ett för köksgeråd och så vidare. Det serveras korv, mackor, fika och glass.

– Det har blivit lite som en hemvändardag för många, säger Niklas Läth.

Men loppisen är inte bara en uppskattad återsamlingspunkt för hemvändande Blackstabor. För kåren är pengarna, runt 100 000 kronor om året, avgörande för verksamheten.

– De här pengarna betyder jättemycket. Vi har fadderbarn och vi ger en del till bland annat SOS Barnbyar och till Musikhjälpen. Tack vare loppisen kan vi ha subventionerade medlemsavgifter, läger och hajker, säger Niklas Läth.

De senaste åren har kåren kunnat renovera sin lokal, köpt in nya tält och annan utrustning för att ge sina scouter bättre möjligheter och upplevelser. 100 000 kronor är onekligen en hel del pengar. Men det är ingen slump att loppisen i Blacksta lockar långväga gäster och har god försäljning. Sammanlagt räknar scoutkåren att man lägger ner 2 000 arbetstimmar, allt helt ideellt, för att bland annat under hela året samla in och sortera grejer som skänks till dem.

– Vi får så mycket grejer. Vissa åker till oss och lämnar, i andra fall åker vi och hämtar. Det pågår året runt. Just nu är min man ute och hämtar ett lass men det kör vi till ett magasin för nästa års loppis, berättade Eva Gustavsson, när Eskilstuna Kuriren skrev om loppisen senast.

Dagarna före loppisen arbetar runt 40 personer med att resa tält och ställa i ordning. På den stora loppisdagen är det över 100 personer som hjälper till med allt från försäljning till att koka kaffe.

– Det är föräldrar till scoutbarnen, vänner och bekanta som ställer upp, alla har någon anknytning hit, berättar Eva Gustavsson i tidningsreportaget. När statsbidragen minskar, ökar betydelsen av engagemang som det kring loppisen på gräsmattan utanför den faluröda skolan i Blacksta.

Vadsbro-Blacksta scoutkår

Scoutkåren grundades 1961 och har ungefär 100 medlemmar fördelade på ledare, spårare, upptäckare, äventyrare och utmanare. Kåren håller till i en gammal skola som ägs av Svenska kyrkan. Lokalen ligger på landet och har nära till skog och sjöar. De har framför allt hajker under tidig vår och på sommaren åker de på läger. Loppisen har hållit på sen slutet av 1960-talet.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.