"Att vara med i en förening och att vara engagerad ligger mig väldigt varmt om hjärtat" säger Scouternas nytillträdda generalsekreterare Petra Lindskog.

"Gemensamt för alla mina härliga scoutminnen är gemenskap. Att man får jobba tillsammans och efteråt kan känna att man har lyckats" säger Katarina Hedberg som nyligen lämnade roller som Scouternas generalsekreterare.

Aktuellt ny på jobbet

Vad gör en generalsekreterare?

14 augusti, 2018

En tillträdande generalsekreterare tittar förväntansfullt framåt, och en avgående tackar för minnen för livet. Men vilka är de? Vad drömmer de om för superhjältekrafter, till exempel.

Hallå Petra Lindskog. Du har precis tillträtt som generalsekreterare för Scouterna: Vad är du för person?

– Oftast glad, eftertänksam och nyfiken. Jag har lätt för att skratta och är ganska disträ.

Har du någon scoutbakgrund?

– Nej, jag har ingen scoutbakgrund, men min son har varit med i Scouterna. Jag har annan föreningsbakgrund och att vara med i en förening och att vara engagerad ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag gick själv med som ung i Röda Korset och jobbade med deras flyktingverksamhet.

Varför valde du att bli generalsekreterare?

– För att jag tycker om att jobba med människor som jobbar ideellt av helt egen vilja. Scoutrörelsen lockade mig och jag tycker att arbetet är väldigt viktigt. Sedan tycker jag att livet handlar om att våga utmana sig själv.

Vad ser du mest fram emot som generalsekreterare?

– Att lära mig nya saker och att inspireras av andra saker än jag har gjort tidigare. Och att jobba i en barn- och ungdomsrörelse och med alla de frågor som rör dem.

Hur tycker du att en bra förebild är?

– En av mina ledare som jag hade som ung var bejakande och uppmuntrande och såg alla – inget var omöjligt. Så tycker jag att en bra ledare ska vara. Det är viktigt att vara schysst och lyssna på andra. Jag tycker också att det är bra att ha flera förebilder, mina barn är exempelvis också mina förebilder.

Vad ser du mest fram emot med ditt första scoutläger?

– Det måste vara att få träffa alla scouter!

Vad tycker du ska bli särskilt spännande i höst?

– Scouternas Demokratijamboree tycker jag ska bli jättekul, både att få vara med och planera och vara där. Sen tycker jag att det är väldigt kul att vara här som generalsekreterare, över huvud taget. Tillsammans med alla här i scoutrörelsen ser jag fram emot att jobba för att göra en så bra verksamhet som möjligt så att fler barn och unga får uppleva äventyr och få fler kompisar.

Petra Lindskog

Ålder: 53 år.

Aktuell med: Nybliven generalsekreterare för Scouterna.

Favoritgodis: Älskar glass, bilar och choklad.

Blir glad av: Att få vara ute i naturen med människor hon gillar.

Det visste du inte om Petra: Hon älskar att bada isvak!

Önskad superhjältekraft: Att kunna förflytta sig genom tiden, gärna tillbaka till någon spännande tidsepok.

Hallå Katarina Hedberg, du slutar som generalsekreterare nu. Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är en positiv person som ser möjligheter i det mesta!

Vad har du för scoutbakgrund?

– När jag gick i tvåan kom det en scoutledare till min klass som bjöd in oss till ett prova på-möte. Så jag gick dit och blev kvar. Jag har haft superroligt alla år, både som scout och som scoutledare.

Vad gör man som generalsekreterare, skriver du mycket?

– Min huvuduppgift är att se till att det som Scouternas styrelse och medlemmar vill ska hända faktiskt händer, genom att leda alla anställda och ideellt arbetande grupper inom Scouterna. Jamboree17 är ett exempel på vad jag jobbade mycket med förra året. Jag har också kontakt med organisationer som Scouterna samarbetar med. Jag har haft lyxen att vara generalsekreterare i över fyra år och jag tror att det är bra att ibland växla ledarskapet, så att man får nya influenser. Så nu känner jag att det är min tur att ta mig an nya utmaningar.

Vad är du mest stolt över från din tid som generalsekreterare?

– Scouternas strategi som vi tog fram år 2014. Den satte riktningen för vad Scouterna är i dag. Den handlar om vår vision – unga som gör världen bättre, och hur vi ska göra och tänka för att nå dit. Vi har ju världens bästa grund, våra värderingar, scoutmetoden och programmet.

Vad tycker du var det största som hände inom Scouterna 2017?

– Jamboree17, det var sommarens coolaste läger! Att vi lyckades nå fler som fick uppleva scouting och att temat, ökad självkänsla genom Free Being Me gav så bra stämning, var två väldigt fina delar.

Vilket är ditt bästa scoutminne?

– Gemensamt för alla mina härliga scoutminnen är gemenskap. Att man får jobba tillsammans och efteråt kan känna att man har lyckats. Arrangemanget Blå hajken, ledarutbildningen Treklöver Gilwell och att vara utbildare och spårarledare har som exempel varit fantastiskt kul alltihop.

Vad har du för tips till Petra som ska ta över?

– Lita på engagemanget som finns – att ingenting är omöjligt i den här rörelsen. Och ha kul, för det här är världens roligaste jobb.

Katarina Hedberg

Ålder: 41 år.

Aktuell som: Tidigare generalsekreterare för Scouterna och som nu ska testa något nytt.

Favoritgodis: Kanderade apelsinskal doppade i mörk choklad!

Blir glad av: Att se människor utvecklas, växa och lära sig nya saker.

Dold talang: Är väldigt bra på att korrekturläsa.

Önskad superhjältekraft: Har alltid velat kunna flyga.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.