Scouterna Leo, Malte, Joseph och Isak har träffat nya kompisar genom utbytet med den tyska ungdomsbrandkåren.

Scouterna fick rundvisning på brandstationen, där de också vi bo under vistelsen.

Det gäller att öva innan det är dags för distriktsmästerskap!

I Tyskland bygger brandförsvaret till stor del på frivilliga insatser.

Så klart att det är lite läskigt att åka steget 30 meter upp i luften!

Äventyr brandsäkerhet

Svensk scoutkår gör utbyte med tysk ungdomsbrandkår

15 augusti, 2018

Under sommaren har skogsbränder härjat i stora delar av Sverige. Men hur förhindrar man brandolyckor och hur kan man jobba med brandsäkerhet i allmänhet? Sedan förra året har Bräkne-Hoby scoutkår ett utbyte med en tysk ungdomsbrandkår och i sommar åkte blekingescouterna till Tyskland för att lära sig mer om brandsäkerhet,  och så klart återse sina kompisar från förra årets hajk på hemmaplan.

– Vår kårordförande Stefan kommer ursprungligen från Tyskland och har hållit kontakten med sina kompisar i den frivilliga brandkåren i Velten, ett par mil nordväst från Berlin, berättar Ulf Håkansson, ledare i Bräkne-Hoby scoutkår.

Till skillnad från i Sverige, så bygger brandförsvaret i Tyskland i hög grad på frivilliga insatser. Det finns närmare 25 000 frivilliga brandkårer och de 1,3 miljoner medlemmarna i dem försörjer sig alltså inte som brandmän, även om de ibland får en viss ersättning. Brandkårernas ungdomsverksamhet handlar om att förmedla kunskap och självklart bygga ett intresse och föra engagemanget vidare till yngre generationer.

Förra sommaren bjöd scoutkåren in brandkårens ungdomsverksamhet till en hajk i Blekinge med Robin Hood-tema och det blev en succé.

– De är ju inte scouter, men vi delar värderingar och de är väldigt nyfikna och intresserade av vår scoutverksamhet, berättar Ulf.

I början av den här sommaren var det dags för Bräkne-Hoby scoutkår att besöka brandkåren och ta del av deras verksamhet. Ett 20-tal scouter i blandade åldrar åkte ner till Velten och de inkvarterades på brandstationen.

– De hade satt upp tältsängar åt oss på andra våning och första natten sov vi där själva, men andra natten kom barnen och ungdomarna från deras verksamhet och gjorde oss sällskap, säger Ulf.

På programmet fanns självklart brandmannakunskap! Scouterna fick lära sig mer om släckningsarbete och förstod genom brandmännens demonstrationer hur man ska släcka olika typer av bränder.

– Jag lärde mig till exempel att man inte ska släppa in syre i ett brinnande rum. Och att man inte ska släcka med vatten om fett eller olja brinner på spisen. Nu känner jag att jag är bättre förberedd ifall jag skulle hamna i en sådan situation, berättar Malte Håkansson, som i höst blir upptäckarscout i Bräkne-Hoby scoutkår.

Scoutledaren Ulf är övertygad om att scouterna tog till sig ny kunskap kring brandsäkerhet.

– En effektfull demonstration var när brandmännen tände eld på fett. De hällde vatten på elden, vilket fick flammorna att växa. Säkerhetsfrågor och brandrisk är ju frågor vi kontinuerligt pratar om med scouterna, men jag tror att de verkligen tar till sig kunskapen när de ser det på riktigt så här, säger Ulf.

Besöket i Tyskland toppades av ett distriktsmästerskap där även scouterna fick delta.

– Resan till Tyskland var en stor upplevelse i sig, men ett minne jag bär med mig är så klart när vi fick delta i ett distriktsmästerskap i brandmannakunskap tillsammans med nio lag med ungdomsbrandkårer. Vi svenska scouter var eget lag men stod oss bra i konkurrensen och fick hederspris av borgmästaren, berättar Ulf stolt.

Att släcka bränder kom ju i en särskild dager just denna torra sommar då skogsbränder härjat i stora delar av Sverige. Bräkne Hoby-scouternas resa till Tyskland inföll innan de stora bränderna bröt ut, men de fick ändå uppleva det på avstånd. Scouterna fick nämligen prova på att åka upp i stegbil på 30 meter.

– Att få åka upp i stegbilen var både roligt och lite läskigt, jag vågade inte titta ner, säger Malte.

Uppifrån stegbilen såg några av scouterna en skogsbrand på långt håll.

– Det rapporterade de självklart till brandmästaren som förde informationen vidare till en mer närliggande brandstation som åkte ut för att släcka branden, berättar Ulf.

Utöver upplevelsen med stegbilen tyckte Malte att det var kul att besöka storstaden Berlin, men också att träffa nya kompisar. Han berättar att han lärde känna speciellt ett av de tyska barnen.

– Det ska bli kul att träffa honom och alla de andra nästa sommar. Man lär ju känna dem bättre för varje gång man ses, säger Malte.

Om Bräkne-Hoby scoutkår

För bara några år sedan var kåren nedläggningshotad och hade bara tre medlemmar. Men tack vare föräldrar som engagerat sig har det nu blivit fart på kåren som har ett 40-tal medlemmar. Kåren har ett nära samarbete med Ronneby scoutkår.