Totalt deltog 118 scouter på lägret.

Det fina sommarvädret bäddade för en härlig scoutlägervecka.

Alla kunde delta, oavsett förkunskaper kring scouting på sjö och vatten.

Att segla kräver koncentration och samarbete.

Deltagarna på scoutlägret Forrest Gump kom från Viggbyholms sjöscoutkår, Stockholm och Göteborgs sjöscoutkår, men även från tyska Pfadfinderstamm Fredy Hirsch VCP-Kreuzberg.

Äventyr sommarläger

Storslagen segling och nya kompisar på sjöscoutläger i Göteborg

28 augusti, 2018

Solen skiner över det blå havet och de 118 deltagarna på Forrest Gump Summer Camp på Brännö utanför Göteborg, när de gör sig redo för en ny dag i vattnets tecken. Scouterna som är med på lägret har olika erfarenheter och kunskap om att segla och paddla. Men det finns något för alla, från kajaker till större segelbåtar.

Deltagarna kommer från Viggbyholms sjöscoutkår, Stockholm och Göteborgs Sjöscoutkår, men även från tyska Pfadfinderstamm Fredy Hirsch VCP-Kreuzberg.

Arvid Lange är 14 år från Göteborgs sjöscoutkår och har varit med i Scouterna i ungefär ett år.

– Det var kul att segla de lite större båtarna på lägret! Det har jag inte gjort förut! När man är på vattnet måste man lyssna på de som vet mer om hur man seglar, det är en process och man måste lära sig vissa saker för att det ska funka. Men det är värt det, säger han.

Lisa Tidner, 13 år från Viggbyholms sjöscoutkår tycker det är roligt att vara på läger och har bland annat lärt sig vända med en kajak under veckan. Hon tycker det är roligt att vara på vattnet och att segla.

– Det bästa med att segla är friheten och att det går snabbt! säger Lisa Tidner. Det är skönt att sova på båtar, det är som en helt vanlig säng fast man har inget eget rum. Och så hör man kluckande från havet ibland när vattnet går emot båten. När det regnar blir det jättemysigt!

– Det är konstigt att laga mat på båt, för det kan gunga ganska mycket. Men då är det bra att laga mat som man inte behöver tillaga så mycket. Men kaffe måste de vuxna tydligen alltid ha, säger Arvid.

Att det finns scouter som inte pratar svenska på lägret tycker båda är roligt och utmanande. Lisa berättar att de lärt varandra nya lekar och spel som de tycker är roliga att hon gärna vill fortsätta spela med de tyska scouterna under dagen.

– Det är roligt att utmana sig själv och testa hur mycket engelska man kan, säger Ester Öberg. Om man funderar på att börja i en scoutkår så tycker jag man ska göra det. Det är kul och man får nya kompisar, och man får lära sig en massa saker.

Anderz Hellgren, ledare i Göteborg sjöscoutkår är en av initiativtagarna.

– För ett år sen började vi planera och hitta datum som passade för såväl oss som tyskarna och såg till att det var möjligt för dem att ta sig hit till Göteborg, säger Anderz.

Men idén kom till redan för flera år sedan, efter att han och tyska scouten Simon träffades på ett läger där de var med som funktionärer.

På frågan om de svenska scouterna lärt sig någon tyska under lägret skrattar Lisa Tidner och svarar snabbt:

– Ja, det har jag: Knäckebrot!