"Det känns som att jag har världens viktigaste jobb, att se till att så många som möjligt får chansen att uppleva scouting" säger Scouternas utvecklingskonsulent Fredrik Kadesjö.

För att barn, unga och vuxna ska ha riktigt roligt i Scouterna behöver man ibland sätta sig ned och fundera, planera och utvärdera. Många scoutkårer tar hjälp av regionala utvecklingskonsulenter.

Just nu är det långa arbetsdagar och mycket resande kors och tvärs för Scouternas utvecklingskonsulenter för att besöka skolor och bjuda in barn till prova på-möten och träffa deras föräldrar.

Aktuellt rekrytering

Världens viktigaste jobb – att ge fler möjligheten till scouting

31 augusti, 2018

Höstens rekryteringskampanj har precis kickats i gång ute i landet – och det innebär att Scouternas utvecklingskonsulenter har fullt upp med att hjälpa kårer med rekrytering. Allt för att fler barn och unga ska få uppleva äventyr och kompisar i Scouterna!

Fredrik Kadesjö är utvecklingskonsulent på regionala kansliet i Norr/Mitt. Så här berättar han om sitt arbete:

– Just nu är det långa arbetsdagar och mycket resande kors och tvärs i vårt avlånga land för att besöka skolor och bjuda in barn till prova på-möten och träffa deras föräldrar. Ibland kan det kännas lite jobbigt och övermäktigt, men då tänker jag tillbaka på lägret jag var på i somras. Där träffade jag för första gången scouter som börjat i Scouterna efter mina skolbesök.

Fredrik berättar att han vanligtvis bara träffar barnen på prova på-mötet och sen inte mer.

– Att de kände igen mig och att höra dem säga ”Det var ju du som besökte vår skola när jag började i Scouterna” var fantastiskt och gav mig en liten klump i halsen. Att sen se glädjen i deras ögon och höra dem prata om hur roligt de hade på lägret då känns det värt de långa dagarna. Då känns det som att jag har världens viktigaste jobb, att se till att så många som möjligt får chansen att uppleva scouting.

När Fredrik en dag stod och packade ihop de saker som behövdes för dagens första skolbesök kommer en kvinna fram och berättade att hennes dotter går i Scouterna och tycker att det är det roligaste som finns.

– Familjen hade fjällvandrat under semestern och dottern hade burit sin scoutskjorta hela tiden. Då känns det väldigt bra att vara på väg att ge fler barn möjligheten att bli scouter, säger Fredrik.

Maria Holm från Västra kansliet är även hon ute och flänger och far. Bland annat har hon hjälpt en ganska nystartad avdelning.

–  Jag hjälpte avdelningen Lotsarna på Brännö, som tillhör Göteborgs sjöscoutkår, att planera upp kommande termin. I våras startade avdelningen igång och under vårterminen var de ett 40-tal scouter plus ledare, berättar Maria. Scoutkåren tyckte att det känts tryggt och inspirerande att få stöttning från det regionala kansliet.

När Linnéa Pettersson, också hon från region Norr/Mitt, besökte en klass under skolrekryteringen för Bollnäs scoutkår uppstod en diskussion kring hur en får plats med alla världens 65 miljoner scouter.

– Ett barn sa ”så många scouter får inte plats i det här klassrummet, men om en bygger ett hus upp genom rymden förbi månen och till stjärnorna, då får en nog plats med alla scouter”, berättar Linnéa.

Björnarna Parum och Magna tog med sig utvecklingskonsulenten Linnea Hansson Henne från Östra regionen till Kyrkhults scoutkår i Blekinge för att inspirera och berätta om Familjescouting.

– Familjescouting ger en bra grund för att i längden inkludera fler vuxna i verksamheten. Dessutom etablerar ett ”familjescoutingtänk”, som vi konsulenter brukar kalla det, och även se de äldre scouternas familjer som en naturlig del av scoutkåren. Det ger en öppen atmosfär som gör att fler känner sig välkomna, berättar Linnea.

Även vuxna kan behöva lite nystart eller hjälp på vägen. Men sätter man en plan och rekryterar medvetet ger det utdelning, menar konsulterna i Östra regionen. Under rekryteringskampanjen fick nyfikna föräldrar och vuxna i Krokeks scoutkår information om scoutverksamheten och testa på att använda målspår och delar ur scoutmetoden för att skapa aktiviteter för scoutmöten. Superkul och många nya engagerade vuxna blev det.

För att barn, unga och vuxna ska ha riktigt roligt i Scouterna behöver man ibland sätta sig ned och fundera, planera och utvärdera. Vetlanda scoutkår bjöd in utvecklingskonsulenten Adam Lundberg för att prata om hållbart vuxenengagemang och hur fler vuxna kan engagera sig i kåren. ”Att alltid kunna vara sig själv och se barn och unga utvecklas” var några av svaren på frågan varför det är kul att engagera sig som vuxen i Scouterna.