Inspiration Action on Body Confidence

Free Being Me förebygger kroppshets

19 september, 2018

Mia Skäringer undersöker i SVT-programmet ”Kroppshets” varför samhället inte vill att vi ska älska våra kroppar. I Scouterna jobbar vi sedan ett par år med hur vi från en tidig ålder kan jobba med att bygga kroppslig självkänsla med metodmaterialet Free Being Me.

I ”Kroppshets”, en serie i tre delar på SVT, undersöker skådespelerskan Mia Skäringer hur vi kan förändra vår syn på våra kroppar. Utgångspunkten är Mias egen resa med att acceptera sig själv.

– Jag vill ge hopp, styrka, kraft, inspiration till att göra sig fri, berättar Mia i programmet.

Hon har själv kämpat med ätstörningar och vill nu gå till botten med varför samhället inte vill att vi ska älska oss själva.

I första delen blir Mia fotograferad i baddräkt och bilderna retuscheras och Mia chockas över att hon själv tycker att hon är fin när hon blir retuscherad, vilket visar att vi alla är extremt påverkade av de bilder vi hela tiden omges av.

Varumärkesstrategen Markus Hanser kommenterar med:

– Ingen generation har exponerats så tydligt mot skönhetsideal som den här generationen. Ju mer bilder, desto mer pressade känner vi oss, säger Markus.

I seriens första avsnitt ställs frågan hur man kan göra för att skapa förändring kring kroppshetsen. Ja, hur gör man om man vill jobba med de här frågorna? För ett par år sedan lanserade Scouterna metodmaterialet Free Being Me, som handlar hur vi i tidig ålder kan hjälpas åt att bygga kroppslig självkänsla och fokusera på hur kroppen funkar och vad den kan istället för hur den ser ut.

Läs mer om Free Being med på Leda scouting-sidorna »

I höst lanserar Scouterna det översatta påbyggnadsmaterialet Action on Body Confidence, där vi tillsammans kan jobba med att påverka och utmana samhällets orealistiska bild av skönhet. Både Free Being Me och Action on Body Confidence är metodmaterial framtaget av World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) och är anpassat för att användas på scoutmöten, men flera lärare vittnar om att det även funkar bra att använda i skolundervisning.

Läs mer om Action on Body Confidence på WAGGGS webbsida (på engelska) »

 

Senaste artiklarna