Inspiration Boktips

Laga plåtmat

20 september, 2018

Julia Tuvesson är bloggare, etnolog och matkreatör och debuterar i höst som författare med kokboken ”Plåtmat – grönt i en långpanna”.

Med utgångspunkt i mat som går att laga i ugn får jag upp ögonen för att det inte bara är höstiga rotfrukter och potatis som funkar bra att ugna, nej Julia ger också förslag på hur man kan laga soppa, pytt, pastasallad snacks och tacos.

Grönsaker, potatis och rotfrukter är basen för de flesta av rätterna som sedan hottas upp med toppingar, såser, röror och andra tillbehör. Det finns pedagogiska förklaringar kring hur man kan tänka och använda sig av ”man tager vad man haver”-principen.

Det jag verkligen uppskattar är förslagen på olika röror och toppingar och att utgångspunkten är vad som finns på plåten, istället för att låta kött eller fisk stå i fokus.

Visst, många av recepten kräver mer än bara tillagning på plåt, men i slutändan är det värt att diska en extra gryta när rätten får marineras i brynt smör med chili och lime.

Efter ett par veckor med kokboken i köket upplever jag att jag provar lite nya saker och grepp. Kommentar vid matbordet?

”Det är lite som mat vi brukar äta, fast upphottat liksom!”

Favoriter hittills är förrätten bakad fetaost och huvudrätten bakad vitkål med chili- och sojasmör, limemajonnäs och matvete. Desserterna får vänta till i helgen!

Senaste artiklarna