Scoutskjortan är ett av världens renaste plagg!

Danska Spejdersport fokuserar mycket på att ta fram PFC-fria produkter, som till exempel ryggsäckar.

Scoutshopens vikkåsor består till 50 procent av biobaserad plast, tillverkat av sockerrör.

Prylar globala målen

Så jobbar Scoutshop med hållbara scoutprylar

20 september, 2018

Ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling är ”Hållbar konsumtion och produktion” (mål 12). Omställningen till hållbar konsumtion och produktion behöver ske för att minska negativ påverkan på klimatet och människors hälsa. Det innebär att vi behöver skapa en mer effektiv användning av resurser, ta hänsyn till ekosystemet och minska påverkan från farliga kemikalier. Så hur jobbar vi i Scouterna med det när det kommer till scoutprylar?

– För att vara helt krass så vore ju det bästa att inte producera eller konsumera alls, men med produkterna i Scoutshop försöker vi dra vårt strå till stacken. Vi gör genomtänkta val kring både produktion, transport och materialval, säger Anna-Karin Öman, som är försäljningsansvarig för Scoutshop.

Ett exempel är shopens nya kåsor som till 50 procent består av biobaserad plast, tillverkat av sockerrör.

– Visst, sockerrör är en naturprodukt och den kräver så klart också vatten och andra resurser för att produceras, men är ju långt bättre än plast som enbart är producerad av fossila bränslen, säger Anna-Karin.

Alla kåsor i Scoutshopens sortiment är också helt BPA-fria, det vill säga att de är tillverkade av plast som inte innehåller ett härdande ämne som man ska undvika i plastprodukter för förvaring och förtäring av mat.

Ett annat exempel på hållbarhetstänket är produktionen av scoutskjortorna, som enligt producenten är ett av världens renaste plagg!

– Bomull är ett naturmaterial, men det krävs mycket vatten för att odla och producera textiler. Ekologisk bomull får växa långsammare än traditionell bomull. Det ger långa, jämna fibrer och en mer slitstark textil. Den odlas helt utan användning av vare sig kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller avlövningsmedel. Jorden den odlas i har brukats utan dessa kemikalier sedan minst tre år tillbaka, berättade Fredrik Strand i artikeln ”Scoutskjortan är ett av världens renaste plagg” i tidningen Scout 2015.

Fredrik är grundare av Another Textile Company som producerar scoutskjortan.

– Det har hänt mycket inom ekologisk bomullsproduktion. Nu kan man odla ekologisk bomull så att den har bättre fiberegenskaper än den konventionella. Vi sänker våra marginaler för att undvika konventionellt odlad bomull, berättar Fredrik.

Anna-Karin Öman vill gärna lyfta danska Spejdersport som en förebild i branschen som fokuserar mycket på att ta fram PFC-fria produkter. PFC-kemikalier används ofta för att göra friluftsprodukter smuts- och vattenavvisande, men det är också kemikalier som inte är nedbrytbara i naturen. Enligt Greenpeace är PFC cancerframkallande, hormonstörande och kan på så sätt påverka reproduktionen hos djur.

– Jag tycker att Spejdersport har gjort ett fantastiskt jobb med att ta fram PFC-fria ryggsäckar. Men det kräver också att vi är beredda att betala lite mer för en miljövänlig produkt som kanske är mindre vattenavvisande än vi är vana vid. Men den positiva utvecklingen pågår ju ständigt och där har man som konsument ett ansvar att fatta kloka beslut när man väljer produkter, säger Anna-Karin.

Tips för hållbar konsumtion!