Matilda Karlsson Hjorth tog initiativet till Gnesta Pride

Aktuellt barn och unga

”Jag hoppas att det ska visa att kärleken är större än hatet”

22 september, 2018

I Gnesta fanns ingen Prideparad. Fram tills att scouten Matilda Karlsson Hjorth, 15 år, tog saken i egna händer och såg till att den nu blir verklighet.

– Gnestas kulturchef var med på vårt elevråd för snart två år sedan, och sa innan hon gick därifrån att vi skulle maila om vi ville något. Så jag mailade att jag hade funderat på en Prideparad, och fick hjälp, berättar Matilda Karlsson Hjorth bara några dagar innan det är dags för parad.

Den 22 september är det så dags för historiens första Gnesta Pride – där Scouterna såklart kommer att synas. Förutom att Matilda själv är festivalgeneral, så kommer Gnestas scoutkår att delta i paraden. Hon har också efterlyst andra scouter som vill delta, bland annat på Facebook.
– Jag hoppas att Gnesta Pride ska kunna visa att kärleken är större än hatet, då jag tycker att det behövs i dessa tider med främlingsfientliga grupper och hatiska personer som ger sig på andra bara för att de är annorlunda, säger hon.

Matilda är inte bara utmanarscout utan även ledare och ung talesperson för Scouterna. Att vara scout har fungerat som en fristad för henne.
– Scouterna betyder otroligt mycket för mig och det är en plats där jag träffat några av de bästa vännerna jag har i dag, säger hon.

Matildas engagemang och initiativ har gjort att Gnesta Pride blir av. Andra ungdomar som vill göra något åt problem i uppmuntrar hon till att i alla fall försöka.
– Till alla er unga som vill göra något för samhället – gör det! Var inte rädd. Ta hjälp av någon du litar på, och gör vad du kan! Det viktiga är att man försöker, säger Matilda.