Äventyr HHiSS

Härliga Hajken i Stora Staden

25 september, 2018

Skratten ekade högt genom huvudstaden när de över 190 scouterna intog Stockholm för att sätta sina färdigheter på prov. Stadens många parker fyllde av ungdomar som var taggade till tänderna – det var äntligen dags för årets Härliga Hajken i Stora Staden (HHiSS).

– Det är framförallt konceptet att köra kontroller inne i stan som lockar med HHiSS. Det är kul att sprida scouting och prata med nyfikna stockholmare och väcka gamla scoutminnen, säger Niklas Fridéen, 27 år, Vårberg-Skärholmen scoutkår.

Under tävlingshajken Härlig Hajken i Stora Staden får scouter från utmanaråldern och uppåt tävla och skaffa nya kompisar – i staden.

– Det är underbart att se så många scouter på stan och var man än går stöter man på dem. Det är superkul att så många vågar visa utåt att de är scouter, anser Sofia Olsson, utmanare i Vendelsö scoutkår.

Tävlingskontrollerna genomförs i Stockholms parker och består av allt från livlinekastning till att ta kort framför en hiss.

– Man är van vid att vara på hajk i skogen, så det är kul att testa på något nytt. Att ha tunnelbanan och mataffärer nära är en stor fördel. Man slipper ju släpa på maten, konstaterar Astrid Rosen, 16 år, Segeltorps scoutkår.

– Vi har åkt runt till olika kontroller och gjort allt från att memorera sjöfartsflaggor till att kopiera knopar. Vi har även byggt spaghetti- och marshmallowtorn, fortsätter Astrid.

Efter en dag full av äventyr och utmaningar tog sig patrullerna ut till Djurgården där de slog läger. I sensommarsolens sista strålar lagade scouterna middag och tankade energi inför kvällens äventyr.

– Vi ska testa på Silent Disco som lät väldigt intressant och trevligt. Det är ett disco fast med hörlurar, så det finns inget ljud utåt som någon kan störas av, säger Ola Tufvesson, 17 år, Segeltorps scoutkår.

Kvällen bjöd också på en nattutmaning som radioscouterna anordnade. Eller så kunde scouterna prata med både nya och gamla kompisar i lägrets café.

– Jag hoppas på att få sova någonting, men vi får se hur det blir med det, sa Ola Tufvesson framåt kvällen.

HHiSS lockar scouter från hela Sverige och en patrull hade tagit sig till Stockholm hela vägen från Åre.

– Roligast med HHiSS är alla norrlänningar som är här som vi träffade på sommarlägret och bjöd hit. Det är lite konstigt att man väljer att åka från Åre för att komma hit, jag hade nog inte gjort samma sak, anser Ola Tufvesson.

– Vi blev kompisar med ett gäng stockholmare på vårt distriktsläger Vildmark när vi delade utmanarby, så när de bjöd in oss till HHiSS svarade vi självklart ja. Trots att resan inte är bra för plånboken kommer jag gärna nästa år igen, säger Linnéa Monwall Mattsson, utmanare i Åre-Duved Scoutkår med ett skratt.

– Det roligaste med HHiSS är nog ändå att få åka rulltrappa, de är långa! I Åre finns det två rulltrappor totalt, fortsätter Linnéa Monwall Mattsson.

Efter en helg full av kämpaglöd och patrullanda var det dags för prisutdelning. När scoutsången hade sjungits och vinnarna korats var årets HHiSS slut och scouterna åkte hem med med minnen de sent skulle glömma och vänner de snart vill träffa igen.

– Det är en kul upplevelse som är väldigt annorlunda från övriga hajker och läger. Jag tycker det är bra med lite variation, så jag vill gärna åka på HHiSS nästa år igen, konstaterar Astrid Rosen.

– Jag har varit med på HHiSS två år innan och det känns som en självklarhet att komma tillbaka. Det är en väldigt rolig tävling och ett kul evenemang, säger Ola Tufvesson

Sofia Olsson håller med:

– Jag ska absolut åka på HHiSS nästa år igen.

Fakta HHiSS

HHiSS är en tävling för utmanar- och roverscouter och ledare som tävlar patrullvis. Tävlingen går av stapeln i Stockholms innerstad. Under åren har det oftast varit start på Sergels torg och övernattning te på Djurgården, med kontroller runt om i olika parker och på torg väl synligt för allmänheten. Södertörns scoutdistrikt står som arrangör men tävlingen är öppen för alla scouter i utmanaråldern och uppåt.