Catharina Paulcén är med i Scouternas programgrupp och är äventyrarledare i Oxie scoutkår. Hon har varit med och tagit fram ledarmaterialet Bygga patrull.

Inspiration bygga patrull

“I patrullen är du i ett sammanhang från dag ett”

8 oktober, 2018

Patrullsystemet är en av de grundläggande delarna i scoutmetoden. Men har du funderat över varför det är så? Och vad det egentligen betyder att vara en patrull? Vi tog ett snack med Catharina Paulcén i Scouternas programgrupp, som varit med och utvecklat ledarmaterial kring att bygga patrull.

– Det är ju svårt att säga att en del av scoutmetoden är viktigare än en annan, men utan patrullsystemet så är det svårt att skapa gemenskapen och tryggheten som behövs för att scouter ska kunna utvecklas, berättar Catharina, som själv är scout, scoutförälder och äventyrarledare i Oxie scoutkår.

I arbetet med att ta fram ledarmaterialet har programgruppen tagit en närmare titt på vanliga frågor som man som ledare kan ställas inför.

– När patrullsystemet fungerar så är det väldigt självklart och det kan vara lätt att då ta det för givet, men ibland kan det förstås uppstå problem. Vi hoppas att materialet kan ge vägledning och hjälpa scoutledare framåt, förklarar Catharina.

Hon önskar att fler ledare landar i insikten om att det tar tid att bygga patruller och att vi måste låta det få ta tid. Men tillbaka till ursprungsfrågan – vad är en patrull?

– Ja, för det första är det ju ett ganska märkligt ord. Patrull, man tänker på att “patrullera” och det låter kanske inte så positivt och det behöver vi tänka på när vi använder ordet bland de som är nya i Scouterna. Att vi förklarar var patrull egentligen betyder.

Catharina minns när hennes dotter började i Scouterna som åttaåring. Det var i en scoutkår där hon inte kände någon och Catharina frågade hur det skulle kännas.

– Hon svarade att “vi är ju alltid en grupp (patrull), så jag är aldrig ensam, jag behöver inte vara utanför” och precis så upplever jag också patruller. Det är en grupp med kompisar, och även om ni inte är kompisar just nu så kommer ni att bli det. Det är det patrullen bidrar med – ett sammanhang från dag ett.

Att vara en del av ett sammanhang och en gemenskap är viktigt för att du ska känna dig trygg i olika miljöer och tillsammans med människor. I våra liv ingår vi i många olika grupper, men inom scouting så behöver patrullen vara en bestående grupp över tid för att du som scout ska kunna utvecklas. Att det skapas väldigt stark sammanhållning inom patrullen är bra, men kan också leda till utmaningar.

– När en patrull blivit väldigt sammansvetsad kan det bli så att ingen kan tänka sig att byta. Då är det viktigt att ibland mixa patruller på avdelningen till vissa aktiviteter för att undvika “grupper i gruppen”, förklarar Catharina.

För att alla i patrullen ska få öva på att leda skiftar rollen som patrulledare.

-Redan från spåraråldern ska alla få prova på att leda patrullen. Det kan vara i en tävling eller i en pysselaktivitet. Det är ofta bara en kort stund, och det blir kanske inte så strukturerat, men du får prova och det leder till att du växer. Ju äldre scouten blir, desto längre period är du patrulledare. Som upptäckare kan du få leda ett möte och som äventyrare kanske en hel termin, säger Catharina.

Hon förespråkar också att dela ledaransvaret i patrullen.

-Det kallas delat ledarskap och är inte riktigt samma sak som att man har patrulledare och vice patrulledare. Med det delade ledarskapet kan t.ex någon som är lite mer erfaren leda tillsammans med någon som behöver mer stöttning. Eller så kan det vara ett sätt att våga prova på ledarskapsrollen utan att ta hela ansvaret på en gång. Olika personer har olika talanger, och då kan de paras ihop och tillsammans göra ledarskapet starkare för gruppen.

Självklart händer det att det inte fungerar i patrullen. Det kan vara olika saker som skaver. Och ofta är det i samband med patrullbyten eller avdelningsbyten som barn slutar i scouterna.

– Det viktigaste jag vill förmedla är att det finns inga måsten. Du som ledare kan göra precis som du och dina ledarkollegor känner är bäst för era scouter. Förr hade man ofta patruller som alltid hetat samma sak och nya scouter fylldes på efter hand, men det behöver ju inte vara rätt.

Hon menar att varje ledare får själv känna av utifrån gruppen om nya patruller ska bildas eller om de befintliga ska byggas på, och parallellt föra dialogen med de andra avdelningsledarna när det är dags för scouterna att byta avdelning.

– Jag vet flera scoutkårer som genomför så kallade brobyggaraktiviteter. Det kan till exempel vara en hajk i slutet av sommaren där avdelningen bjuder in de som ska flytta upp till dem till terminsstarten.

Catharina har själv starka minnen från patrullen som hon var med i från äventyraråldern.

– Vi fortfarande kontakt via Facebook och när jag upptäckte att en av dem flyttat till New York hörde jag av mig till honom när jag skulle åka dit. Vi träffades och det var som att tiden stått stilla, säger Catharina.

Att patrullen bidrar till utveckling och trygghet råder det inget tvivel om. Men det som Catharina tycker är särskilt häftigt är också hur patrullen bidrar till att man lär känna personer som man inte hade träffat i något annat sammanhang och kanske inte dragits till. För det är när patrullen löser en uppgift tillsammans, och upplever både svårigheter och glädjen över att lyckas, som vänskapsbanden byggs.

Mer om att bygga patrull

Det nya programmaterialet om att bygga patrull finns på Leda scouting-sidorna >>

Missa inte heller frågor och svar med exempel på vanliga utmaningar kring att bygga patrull.