Inspiration hållbart engagemang

Inte alltid redo – våga säga nej

8 oktober, 2018

Du älskar det du gör och brinner för det. Men ibland kan det ändå kännas för mycket. Som volontärarbetare är det viktigt att kunna, och våga, sätta ner foten och säga nej ibland.

När något är jättekul är det lätt att man inte känner av om det blir för mycket. Men även de roligaste uppdragen kan ibland bli för tuffa. Då gäller det att våga känna efter och säga stopp i tid, inte minst när man är ung och har mycket att stå i – skola, kompisar, träning och kanske ideella uppdrag.

– Som tur är stöter jag inte på det så ofta, men det händer. Och även om bara en enda person känner att den inte orkar med sitt scoutuppdrag, så är det en för mycket, säger Johanna Rosell, ordförande i Scouternas nationella HR-grupp.

Hon tror att det ofta handlar om att uppdraget är lite otydligt och att de unga och de vuxna i kåren inte har pratat med varandra om vad det innebär och vilka förväntningarna är. Kanske tror man som ung att allt ansvar ligger på ens egna axlar, när det faktiskt finns flera som kan dela på det.

– Det finns ofta flera lösningar. Kanske kan man skruva på ett uppdrag så det passar utifrån just era förutsättningar? Ibland kan två eller flera personer dela på ett uppdrag.

Johannas råd till den som vill engagera sig i Scouterna är att vara tydlig med hur mycket tid man kan lägga på uppdraget. Men också att säga till i tid om du känner att du inte hinner med skolan, kompisar eller andra aktiviteter bara för att du har så mycket att göra med Scouterna.

Vad kan kårstyrelsen göra för att hålla kvar sina engagerade ungdomar och få dem att orka och växa?

– Vi måste följa upp och stämma av regelbundet för att se att allt är okej. Lite som ett utvecklingssamtal i skolan eller på jobbet. Ju tidigare man tar tag i något, innan det har blivit ett problem, desto lättare är det.

Johannas råd för hållbart engagemang