Äventyr internationell scouting

Skapa din internationella scoutupplevelse

8 oktober, 2018

Scouting finns i hela världen. Som scout är du en del av en global ungdomsrörelse och finns mängder med sätt att mötas, lära och upptäcka tillsammans! Vi ger dig inspiration och tips på hur du kan uppleva internationell scouting i världen eller på hemmaplan.

Det finns flera sätt att komma i kontakt med utländska scoutkårer. På Scoutservice finns en sida som vänder sig till utländska scouter som vill till Sverige. Där kan du tipsa om ni arrangerar ett läger som välkomnar utländska deltagare.

– Om man är ute i god tid är chansen stor att få ett besök till sitt läger. Jag har till exempel redan blivit kontaktad av skotska scouter som vill till Sverige sommaren 2020, säger Vicci Friberg som är internationell sekreterare på Scouterna.

Hon berättar att det räcker att till en början endast ange datum, plats, kontaktperson och vilken åldersgrupp lägret vänder sig till på Scoutservice. Detaljerna kring programmet kan fyllas i senare. Men det ger ändå utländska scouter en bra möjlighet att planera sin resa.

– Vi har också en Facebooksida dit scouter från olika länder kan höra av sig och efterlysa kontakt med svenska scouter. Ofta gäller det att de planerar en resa och vill besöka ett läger, övernatta i en scoutstuga eller bara träffa svenska scouter under sitt besök. Ibland söker scoutledare efter en grupp att ha skypesamtal med under ett veckomöte, skriva brev mellan patruller eller byta märken. Det är också ett utmärkt sätt att lära känna scouter från andra länder, tipsar Vicci.

På Scouternas hemsida finns kategorin Läger och arrangemang och en lista med Andra internationella läger, där läger i utlandet listas.

– Om det redan finns en arrangerad resa av Scouterna till ett läger, en så kallad svensk kontingent, framgår det här. Till vissa läger vill arrangörerna att varje land har en kontingent, att alla grupper från ett land åker tillsammans, och då löser vi det med att utse en fristående kontingent bland de som vill åka. Men ofta funkar det att anmäla sig som grupp eller kår, berättar Vicci

Vicci tipsar: Hitta dina internationella möjligheter!

Det kanske allra bästa sättet att komma i kontakt med utländska scouter är att kolla i sina egna nätverk. Vem på avdelningen har scoutvänner i ett annat land? Kan vi bjuda in dem?

Känner du till ett lokalt läger eller arrangemang som du vill tipsa fler om? Då kan du skicka in ditt tips så publicerar vi det på Scoutservice.
Tipsa här >>

Hitta kontakter inom internationell scouting via Facebook.
Följ Facebooksidan International scouting Sweden >>

Att tänka på när du bjuder in internationella scouter

Bra att tänka på inför din scoutresa utomlands

Fixa intyget
För att kunna intyga att ni är scouter för scouter från andra länder kan alla medlemmar som finns i Scoutnet ladda ner en medlemsbekräftelse på engelska. Det fungerar som ett ”letter of introduction” och ersätter tidigare scoutpass. För dig som är medlem i en samverkansorganisation (som inte använder Scoutnet) så behöver du mejla din medlemsadministratör för att få bekräftat dina uppgifter och ditt medlemskap. Mejlet vidarebefordrar du sen till international.secretary@scouterna.se. Du får sen en bekräftelse inom en vecka.

Du är försäkrad!
Scouternas försäkring gäller för alla svenska scouter, även utomlands när ni åker som en del av kåren.

Det finns mer än bara scoutläger att uppleva
Att få en scoutupplevelse utomlands behöver inte bara innebära besök på ett läger. Det kan också vara en scouttågluff eller besök på ett scoutcenter. Det finns nationella center i nästan varje land, och ett par världscenter som är häftiga att besöka.

Glöm inte scouthalsduken
När du minst anar det kan den hjälpa dig i olika situationer, när en scout ser att du också är scout. Det är ett bra och enkelt sätt att få kontakt, eftersom ni redan har något gemensamt.

Läs mer på Scoutservice om att vara scout i världen

Internationella scoutläger som du kan åka på >>

Tips och info om scoutcenter i världen som du kan åka till >>