Inspiration normer

”Jag slutade fejka vem jag var”

10 oktober, 2018

18-årige Henny Sundqvist har övervunnit hjärncancer, mobbning och människors fördomar. Med en stark tro på sig själv cyklade Henny ensam från Treriksröset till Göteborg på 23 dagar. Men den största segern är kanske ändå att våga sluta låtsas vara någon annan.

Det har hänt en del med Henny Sundqvists självbild sedan Henny på skolavslutningen i nian tvingade på sig lång spetsklänning, bara för att det var vad som förväntades.

– Jag trivs inte alls i kvinnligt kodade kläder. Den jag är och samhällets normer för hur man ska se ut stämmer inte överens. Jag försökte ändra på mig själv och gick på den där skolavslutningen i klänning, men det kommer jag aldrig göra igen, säger Henny Sundqvist.

När det var dags att börja vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet hade Henny bestämt sig för att försöka vara så kvinnligt kodad som möjligt, för att inte riskera att anses vara konstig och bli mobbad. Men på skolan fanns en lärare som också bröt mot det typiskt könsstereotypa.

– Jag var inte ensam. Och jag insåg att jag inte kunde gå runt som en fejkad människa längre. Jag började omfamna vem jag var, och slutade skämmas. Nu vill jag vara lika cool som min svensk-engelsklärare som gärna går runt i slips eller fluga, och som inte vill bli benämnd med de traditionella pronomen han eller hon. Och jag vill vara en förebild, så att andra också ska våga visa vem de innerst inne är.

Kampen om att våga vara sig själv var inte den första Henny vann. Som sexåring drabbades Henny av cancer i hjärnan och var tvungen att opereras. Henny minns inte mycket förutom smärtan. Operationen gick bra, men för fyra år sedan, när Henny skulle undersökas för att bli friskförklarad, visade röntgen att tumören hade börjat växa igen.

– Jag blev opererad två gånger till. Planen var att jag skulle ligga inne 8 dagar på sjukhus. Men jag fick stanna i nästan 25. Jag fick inte ens dricka på egen hand. Det enda jag önskade mig under julen 2014 var ett glas vatten, det fick bli symbolen för att jag hade fixat operationen.

Henny har alltid varit en aktiv person och blev scout som åttaåring, mycket tack vare pappa Peter som alltid har gillat friluftsliv. Ett annat intresse ärvt från honom är att cykla. Ett stort mål har varit Vätternrundan som Henny genomförde i juni år. Att ha det som mål var en av sakerna som gav styrka under tiden för operationerna. Genom träningen ser Henny på sin kropp som ett verktyg som klarar av det mesta. För ett år sedan började Henny planera för livets största äventyr hittills: att till förmån för Barncancerfonden cykla ensam genom hela Sverige – en dröm Henny ”snodde” från sin pappa.

– Jag satt med Google Maps och andra olika naturkartor och bestämde mig för att från Treriksröset ta kustvägen via Höga kusten. Den vägen är tuffare än inlandsvägarna. Min plan var att få sova hos en kompis under fyra nätter, i övrigt skulle jag tälta.

Henny tog flyget till Kiruna, och säkerhetskontrollen på Arlanda var det enda som var lite nervöst under hela resan. I början av cykeläventyret tog i stället andra känslor över:

– De första tre dagarna var det jag, min cykel och en 22 kilo tung kärra mot massa backar. Jag kände mig väldigt ensam, men sen kom jag in i det och fick massa stöd på Instagram. Längs vägen gjorde jag flera intervjuer och jag spred ordet om insamlingen till Barncancerfonden. Den är uppe i över 60 000 kronor nu.

Ett speciellt minne Henny bär med sig från äventyret var sträckan från Sundsvall till Delsbo. Det var 30 grader varmt och vattnet tog slut.

– Jag stannade och frågade en tant i Delsbo om vatten. Det slutade med att hon bjöd mig på middag, gav pengar till insamlingen och erbjöd mig sängplats. Efter att jag hade duschat stod typ halva Delsbo i hennes trädgård. En av dem hade läst om mig på ”fejjan”.

Många stopp med bjudpizzor och kanelbullar senare valde Henny att avsluta sitt äventyr i Göteborg, efter 245 mil på 23 dagar. Gästfriheten längs vägarna har gett ökat självförtroende.

– Jag har tidigare känt att folk tyckt att jag varit asjobbig, så att bli bemött på det här sättet har förändrat synen på mig själv.

I framtiden är drömmen att bli lärare. Nu är Henny ledare i sin scoutkår och brinner för att lära ut saker.

– Min svensk-engelsklärare har gett mig en positiv syn på mig själv och på livet. Det är viktigt att visa för andra att det är okej att inte se ut som samhället förväntar sig. Var dig själv.

Hennys 3 sätt att påverka andra i positiv riktning

1. ”Använd dig av Instagram för att skriva peppande inlägg. Visa att även om du gått igenom motgångar så kan du kämpa vidare och leva ett bra liv.”
  2. ”Våga vara dig själv. Det kan leda till att andra vågar vara sig själva. Hjälp andra att ta steget genom att visa på att det är okej att inte följa samhällets normer för hur man bör se ut och bete sig.”
  3. ”Våga gå utanför din komfortzon. Utmana dig själv genom att prova på saker som du inte har vågat göra förut. Genom att göra det kan man förvandlas och bli en friare människa.”

Henny ”Henke” Sundqvist

Ålder: 18 år Bor: Linköping

Familj: Mamma Anette, pappa Peter, tvillingsyster Mathilda, lillasyster Ida

Intressen: Cykla, scouting, paddla kajak, inomhusklättring

Scoutkår: Vreta Kloster

Instagram: @hennysundqvist

Nästa äventyr: Paddla kajak mellan Söderköping och Göteborg, via Göta kanal och Göta älv nästa sommar. ”Jag skulle också någon gång vilja cykla runt hela Östersjön.”

Drömmar: ”Jag vill läsa till lärare på universitetet utan att cancern ska hindra mig, så att jag kan få en stadig inkomst och ett bra ställe att bo på.