Aktuellt engagemang

”Scoutingen tar inte slut bara för att jag snart inte längre är roverscout”

10 oktober, 2018

Scouting kan du hålla på med hela livet – men i olika former. Som ung eller som nybliven scoutförälder kan steget att bli scoutledare kännas naturligt, men det finns fler alternativ och vägar att gå för att fortsätta ditt engagemang i scoutrörelsen. Vi har träffat Lisa Karlsson. Hon ville fortsätta med scouting, men inte som scoutledare.

– Jag är uppvuxen i Hallstahammars scoutkår, men när jag flyttade till Stockholm och började jobba kunde jag inte få in scouting i min vardag och binda upp mig en fast tid i veckan. Nu är jag i stället med i Scouternas nationella arrangemangsgrupp. Genom den har jag lärt känna så många scouter i andra delar av landet, bidrar till Scouterna och kan fortsätta vara scout trots att jag är ‘gammal’. Det är skönt att veta att scoutingen inte tar slut bara för att jag snart inte längre är roverscout.

Vad gör Scouternas arrangemangsgrupp?

– Vi stöttar ledarna som genomför Scouternas arrangemang, som är scoutäventyr i och utanför Sverige. Vi har till exempel utbildat arrangemangsledarna i ledarskap och riskhantering, något som är viktigt när man är ute på äventyr.

Hur hamnade du där?

– Som roverscout åkte jag 2013 till World Scout Moot i Kanada och det var där jag träffade scouter som var engagerade på nationell nivå och insåg hur många möjligheter det finns till internationella upplevelser.

Vad har du lärt dig av dina uppdrag?

– Jag lärde mig väldigt mycket som arrangemangsledare, framför allt om mig själv och andra och hur vi reagerar när saker kanske inte går som planerat. Explorer Belt är en stor personlig utmaning för deltagarna men också för ledarna. Vi släpper iväg 40 deltagare och håller tummarna för att de ska komma tillbaka, lite så känns det.

De tre bästa sakerna med att engagera sig nationellt

1. Du får vara med där det händer och påverka scouting över hela Sverige.
  2. Du får utvecklas i ditt ledarskap och får ta stort ansvar för scouting.
  3. Du får grotta ner dig i det du brinner för. Som ung är det ett sätt att förbereda sig för yrkeslivet där du kanske sen verkligen vill jobba med just det här.

Engagera dig i en nationell arbetsgrupp

Scouternas utveckling drivs av både anställda och ideella krafter och om du har lust och intresse finns det stora möjligheter att arbeta i en nationell arbetsgrupp. Men innan du skickar in ansökan är det bra om du funderar på vad du brinner för, vad du vill lära dig, vad du vill engagera dig i och vad du kan bidra med. För alla kan bidra och du behöver inte kunna allt från början. Learning by doing gäller även i nationella arbetsgrupper! Spana in alla lediga uppdrag scouterna.se/ideellauppdrag.