Inspiration självkänsla

Den (o)perfekta förebilden

11 oktober, 2018

Genom att vara sig själv och göra videor om sånt han tycker är viktigt (eller bara kul och underhållande) säger Joakim Kvist – HejaInternet – att han vill inspirera andra att våga vara sig själva. Den senaste tiden har han berättat om både psykiska krascher och problem med att festdricka alkohol.

Du skriver på din vlogg på Youtube att du vill vara en storebror på nätet, den där vuxna personen du själv kände att du saknade när du växte upp. Hur var din uppväxt?

– Jag kände att jag inte passade in i mallen för hur man ska vara. Varken hur jag såg ut eller hur jag var som person. Jag hoppade hage och hopprep, när de andra killarna spelade fotboll. Bilden av hur man skulle bete sig var ännu mer stereotyp då, när jag var liten och jag blev kallad en massa hemska saker för att jag hängde med tjejerna. Många som blir mobbade tvingar sig själva att göra saker de inte gillar för att passa in.

Gjorde du också det?

– Nej, jag gjorde ju inte det. Så mobbningen bara fortsatte. Och eftersom jag inte hade någon vuxen i min närhet jag kände att jag kunde identifiera mig med, någon som visade att mobbarna hade fel, blev min självbild allt sämre. På högstadiet var jag arg, ledsen och mådde psykiskt väldigt dåligt.

När vände det?

– Till slut insåg jag att jag förtjänar bättre än att gå runt och tycka illa om mig själv. Jag hade en syn på mig själv som andra människor hade lagt på mig. Men det var först när jag var vuxen som jag insåg det.

Oj, hur känns det att ha burit på något sånt, så länge?

– Det hade varit bättre om jag insett det när jag var yngre. Det är därför jag nu hela tiden pratar om att våga vara sig själv i sociala medier. Jag vill att de som är unga i dag och känner att de inte passar in, ska veta att det inte är dem det är fel på.

Vad tycker du om det du ser i sociala medier i dag?

– Det är fortfarande många influencers som försöker upprätthålla bilden av ett perfekt liv. Det är sorgligt. Men det har blivit bättre. Folk börjar kräva att influencers tar sitt ansvar och visar verkligheten.

Heja Internet tipsar

Skapa ett bra flöde

1. Fundera över vad du följer i sociala medier. Följer du konton och personer som bara visar upp det perfekta är det lätt att försöka bli som dem, fast det inte går. Avfölj konton du mår dåligt av.

2. Följ konton du mår bra av: Jag har tre vänner som jobbar med kroppspositivism, att man ska tycka om sin kropp. Felicia Bergström, Sara Songbird och Linda-Marie Nilsson. Följ gärna dem. De visar upp flera sidor av sina liv, och att alla kroppsstorlekar är okej.

Hur känner du om att synas på internet?

”Jag har alltid dokumenterat mitt liv på internet. När jag gick i nian började jag skriva öppen dagbok på en sajt som hette Lunarstorm. Jag bloggade innan bloggar fanns och sen har jag hakat på allt som kommit: Twitter, Instagram och Youtube. HejaInternet drog jag i gång 2012.”

Vad tänker du om bekräftelse?

”Jag tror att bekräftelse är viktigt för att man ska må bra. Men bara om man får bekräftelse för rätt saker. I början när jag vloggade redigerade jag bort felsägningar och fick allt att se välpolerat ut. Jag fick sån press på mig att vara perfekt jämt. Och då tänkte jag: Faan, det är inte så konstigt om folk förväntar sig att jag ska vara perfekt, för det är bara den sidan jag visar upp. Jag måste visa båda sidorna.”

Senaste artiklarna