Inspiration äta ute

Karamelliserade äpplen

11 oktober, 2018

Äpplen och nötter är två superenkla råvaror helt utan tillsatser som funkar lika bra att ha med sig på läger, hajk eller dagsutflykter. De är basföda och festmat. Ät dem råa som mellis, eller stoppa dem som krydda i maten. 

Ibland är det enklaste det godaste. Här bjuder vi på karamelliserade äpplen. Det är en riktig klassiker. Fast vi kunde förstås inte låta bli att ge rätten en het twist.

Karamelliserade äpplen

Ni behöver:

Gör så här:

Värm upp stekhällen försiktigt och smält hälften av smöret. (Det går även att använda stekpanna på exempelvis stormkök.) Lägg i havregryn, 1 msk kanel och 1 dl rörsocker. Temperaturen i pannan får inte vara för hög, då bränns havregrynen. När havregrynen har sugit åt sig smör, socker och kanel lägger du blandningen i en skål. Lägg på mer ved på elden, så att temperaturen i pannan stiger ordentligt. Smält resten av smöret och lägg i resten av ingredienserna. Rör om och vänta tills äpplena har blivit mjuka och fått fin färg. Häll i blandningen med havregrynen. Blanda försiktigt och ta av stekhällen från elden. Strössla över hackade nötter. Servera gärna med vaniljsås, eller gör som i vår twist.

Bra att veta om nötter

Bra att veta om äpplen

Senaste artiklarna