Testpatrullen bestämmer från början att inte testa hur vassa knivarna är. De är ju nya och vassa allihop. Knivarna bedöms i stället utifrån säkerhet, komfort, funktion och prisvärdhet.

Prylar Testpatrullen

Knivskarpt läge

11 oktober, 2018

Att kunna hantera kniv är bra när man vistas ute i skog och mark. Frågan är vad man ska tänka på när man köper en kniv? Östersund Frösö scoutkår tog sig an fem olika knivar i ett tufft test.

Det hackas tomater till tomatsoppa. Koncentrerat och fokuserat byts knivar mellan testpatrullens deltagare. Alla ska testa alla knivar.

– Den där har en kompass i skaftet, säger Jimmi Wolgers och börjar skruva på den största kniven i testet.

Ur skaftet och ner i tomatröran på skärbrädan ploppar inte bara ut en kompass, utan även fiskelina, plåster och tändstickor. Kniven döps snabbt till ”Rambo”.

– Den här var svår att använda, det ena skaftet tar i skärbrädan så jag kommer inte ner med bladet, säger Siri Bergström om späntkniven med dubbla skaft.

Patrullen utför testet vid scoutstugan i Östersund. Det är en varm eftermiddag i början av september. Sex laddade testare utvärderar knivarna. De bestämmer från början att inte testa hur vassa knivarna är. De är ju nya och vassa allihop. Knivarna bedöms i stället utifrån säkerhet, komfort, funktion och prisvärdhet.

Efter tomaterna tar patrullen fram ett gammalt rep. Vissa delar av repet är cirka en centimeter i diameter, medan andra delar är tre centimeter. Här sätts knivarna verkligen på prov, det är inte lätt att ta sig igenom.

– Jag lyckades, utbrister Vidar Eneland plötsligt och skiner ikapp med solen med Mora Scoutkniv i handen.

Till alla knivars försvar är repet ett svårt rep att skära igenom. Efter reptestet promenerar vi in i ett skogsbryn. Ian Erlandsson har med sig fem vedklabbar som han delar ut till sina medtestare. Patrullen sätter sig ner med klabbarna klämda mellan knäna, efter anvisning från scoutledare Lisa Bergström. Nu ska det späntas stickor.

– Ge mig Rambo ropar Ida-Sofie Hägred till Jimmi Wolgers, den måste ju vara gjord för det här!

Men efter några försök ser hon lite missnöjd ut. Kniven ser stor och stark ut, men är klumpig att använda. Specialkniven Mora späntkniv infriar alla förväntningar i detta deltest. Det är ju trots allt en specialkniv.

Sista deltestet går ut på att tälja grillpinnar. Siri Bergström täljer snabbt och vant en grillpinne med fällkniven. Fällkniven är bra på det mesta, även täljning, men alla har svårt att fälla ihop den. Den är trög. Även för de vuxna som är närvarande under testet är det lite trixigt. Ingen vill ju få fingrarna emellan!

När solen nästan är på väg ner i Storsjön görs utvärdering och betygsättning i sällskap av mackor, bullar och saft. Knivarna läggs upp på gräsmattan framför patrullen.

– Jag ger en stark femma till Mora Scoutkniv, ropar Ian Erlandsson under säkerhetsbedömningen. Alla är överens om att den är testets vinnare, ett stort plus är den väl tilltagna parerstången som gör att kniven känns extra trygg och säker.

Vill ni vara testpatrull?

I varje nummer sätter vi nya produkter på prov. Vill ni vara testpatrull i nästa nummer? Anmäl ert intresse till: redaktionen@scout.se.