Gruppen slog läger på en ny plats i det storslagna landskapet varje dag.

Arrangemanget Leda för en hållbar värld var en gåva till Kungen då han fyllde 70 år och är ett samarbete mellan Scouterna, Scouternas folkhögskola och Försvarsmakten.

När helikoptern åkt iväg var allt som hördes porlandet från jokkarna.

Försvarsmakten ledde vandringen och undervisade också i bland annat säkerhet, sjukvård, fjällfauna, hur man packar smart och hur man sätter upp tält.

Äventyr globala målen

”Leda för en hållbar värld var mäktigt”

11 oktober, 2018

Ljudet av helikoptern blir alltmer avlägset. Gruppen står tyst. Väntar på att smattret ska försvinna helt. Till slut är vindens sus längs dalgångarna och porlandet från jokkarna det enda som hörs. Då tilltar mumlet från 30 scouter på vildmarksäventyr ovanför polcirkeln.

– Sarek är allt från steniga partier till glaciärer, myrar som fötterna sjunker ner i, jokkar att vada i, stora fantastiska berg som ser ut att vara så nära men som befinner sig flera kilometer bort. Allt är så massivt och man inser hur liten man själv är i jämförelse, säger Saga Boox Nord, 17 år, från Mullsjö Equmenia scoutkår.

Under en vecka fick hon, tillsammans med 29 andra deltagare, fem scoutledare och sju utbildare från Försvarsmakten, lära sig mer om ledarskap och hållbar utveckling under arrangemanget Leda för en hållbar värld. Ingen fjällvana krävdes och om man saknade utrustning fick man låna det av Försvarsmakten, som var medarrangör. De ledde förmiddagarnas vandringspass, eller marschpass, som de kallade det.

– En vanlig dag gick vi upp 5.30–6.30. Vi åt frukost och packade och prick 7.30 gav vi oss av. Vi vandrade i 50 minuter, vilade 10 och så fortsatte vi tills vi var framme vid marschmålet och förläggningsplatsen. Då brukade vi äta lunch och resten av dagen hade vi utbildningspass kring ledarskap och hållbarhet, berättar Saga.

Ludvig Kraft, 18 år, från scoutkåren Sollentuna Norra tycker att utbildningspassen gav väldigt mycket och att det är något annat att lära sig ute i naturen än i skolbänken.

– Scoutmetoden är ju ett av de bästa sätten att lära sig saker på generellt, tack vare ”learning by doing”. I höst ska jag skriva ett arbete i hållbar utveckling och nu har jag en större förståelse för hur viktiga de globala målen är och hur lätt det kan vara att göra skillnad, berättar Ludvig.

Han har också bestämt sig för att han i rollen som spårarledare ska prata mer om miljö- och jämställdhetsfrågor. Han menar att ju tidigare man börjar diskutera den här typen av frågor, desto bättre.

Att arrangemanget är ett samarbete mellan Scouterna och Försvarsmakten är något som en del deltagare och ledare inte varit odelat positiva till, men efter arrangemanget berättar flera att det varit ett givande utbyte.

– Vi lär ju oss av varandra och det är en del av scouting att möta andra organisationer som är lika och olika och ge och ta av varandra. Jag är positivt överraskad kring hur vi har kunnat bidra till varandras syn på världen och människor. Vi är två organisationer som till syvende och sist vill skapa en trygg plats för människor, men vi har olika utgångspunkt i det, säger ledaren Hannah Stanton, 31 år, från Klagshamns scoutkår.

För henne var fjällvandring en helt ny upplevelse, men att prata om hållbarhet är en del av hennes vardag som verksamhetschef för thegoals.org, som arrangerar utbildning kring hållbar utveckling.

– Att leda för en hållbar värld handlar om dina värderingar och tryggheten i att vilja göra gott för världen på ett eller annat sätt och leda utifrån din hjärtefråga och hitta andra som vill stötta dig i det. Det räcker inte att man tänker på sig själv. Du måste leda med en förståelse för att allting har konsekvenser och att du har möjlighet att påverka konsekvenserna, förklarar Hannah.

Agenda 2030 och FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling stod i centrum för arrangemangets utbildningspass.

– De globala målen är världens största fest – så hur kan alla känna sig inbjudna, delta och ha roligt på festen? Den liknelsen använde vi i olika ledarskapsfrågor under veckan för att kunna prata om faktorer och systemtänk – att allting hänger ihop och att ibland måste man fatta tuffa beslut och skapa medvetenhet om det, berättar Hannah.

Hon är övertygad om att platsen för arrangemanget är viktig och att få chansen att reflektera kring hållbarhetsfrågor på en sårbar plats vidgar vyerna.

– Två dagar innan vi åkte till Sarek fick Sverige en ny lägre högsta punkt på grund av glaciärsmältningen. Då blir det en konkret hållbarhetsfråga – där vi tältade fanns tidigare en glaciär, säger Hannah som anser att scoutlagen och Scouternas värdegrund är naturliga redskap för att leda för en hållbar värld och säkerställandet av planetens framtid.

För en del startade äventyret med tårar, nervositet och rädsla men under veckan hade alla deltagare vuxit, utvecklats och blivit trygga med varandra. När de närmade sig Kvikkjokk och vandringen gick mot sitt slut var det som en grupp av 30 sammansvetsade scouter.

– Vi blev tajta hela gruppen och inte bara i patrullerna. Det är en gemenskap jag bara upplevt i scoutrörelsen och som fyller mig med känslor och gör mig berörd, berättar Saga.

Mattias Johansson, 17 år, från Uppåkra scoutkår håller med:

– Det var jobbigt att säga hejdå. Vi hade ju kommit varandra nära efter att ha umgåtts i 24 timmar per dygn. Men vi har en snapchatgrupp som vi håller kontakten i och det tror jag att vi kommer att fortsätta att göra. Vi planerar redan en återträff, berättar Mattias.

Både deltagarna Mattias, Saga, Ludvig och ledaren Hannah är eniga om att det varit en magisk vecka som stärkt deras övertygelse om att vi alla kan göra skillnad.

– Leda för en hållbar värld var mäktigt, lärorikt och jätteroligt och det är ett av de coolare scoutarrangemangen jag varit på, helt klart i samma klass som världsscoutjamboreen i Japan 2015, säger Ludvig.

Leda för en hållbar värld

Arrangemanget Leda för en hållbar värld var en gåva till Kungen då han fyllde 70 år och är ett samarbete mellan Scouterna, Scouternas folkhögskola och Försvarsmakten. Arrangemanget riktar sig till utmanarscouter 15–19 år och berör hållbar utveckling, ledarskap och att leda för en hållbar värld. Sommaren 2017 hölls det till havs och i år i Sareks nationalpark. Plats för 2019 är ännu inte bestämd. Ansökan till Leda för en hållbar värld 2019 öppnar under våren 2019. Håll utkik på scoutservice.se.

Senaste artiklarna