Äventyr Så gjorde vi

Scoutäventyr på Malta

11 oktober, 2018

I somras åkte fem svenska kårer tillsammans till MedJam på Malta. Det var ingen större skillnad mot att åka på ett läger i Sverige, förutom att de fick sitta 3,5 timmar på ett flygplan. – Det blev faktiskt billigare att åka till Malta än att åka till jamboreen i Kristianstad 2017, berättar scoutledaren Per Billing.

Idén att åka på jamboree kan komma minst sagt spontant. En dag förra året satt Per Billing, scoutledare i Sollentuna Norra, och scrollade i sitt Facebookflöde när MedJam på Malta dök upp.

– Det där verkar roligt, tänkte jag. Jag ringde en scoutkompis i Håbo scoutkår och frågade om inte de ville åka till Malta ihop. När han ropade ”JA” i luren var det avgjort. Vi skulle till Malta, säger Per och skrattar.

Sen ville ytterligare en ledare åka med, som dessutom hade ledarkompisar i andra kårer, så till slut blev det en grupp, en så kallad kontingent, med fem kårer: Sollentuna Norra, Håbo, Valla, Kärna och Kuddby. Totalt var det 35 personer, bestående av äventyrare, yngre utmanare och nio ledare, som åkte till Malta i början av augusti.

Per berättar att det inte var krångligare att åka till Malta på ett läger, än att göra det i Sverige.

– Det var en del kulturkrockar i korrespondensen fram och tillbaka, men annars var den största skillnaden att vi satt på ett flyg 3,5 timmar dit och hem, i stället för att sitta på en buss.

Prismässigt blev det billigare per person att åka till Malta än att exempelvis åka till jamboreen i Kristianstad 2017. Men det berodde delvis på en riktad insats av ledarna.

– Vi var ute i god tid med att boka flygbiljetterna. Tillsammans med lägeravgiften och en del kringkostnader blev summan per person 7 800 kronor. Men, två av ledarna lade ner en lördag på att skriva till olika fonder och ansökte om pengar. De fick napp och i slutänden fick vi ner summan till 4 000 kronor per person, säger Per.

Dessutom sparade de in lite kostnader genom att ta med egna tält i stället för att hyra på plats. Tälten kom också till användning under resan till Malta. Flyget skulle avgå tidigt på morgonen från Skavsta och i stället för att ta en hotellkostnad ordnade de tillstånd att tälta på långtidsparkeringen.

MedJam beskriver Per som fantastiskt och jättehäftigt både för scouter och ledare. Det kändes att de verkligen var utomlands.

– En av de häftigaste upplevelserna är att Malta är så tättbefolkat jämfört med Sverige. Det är nästan total avsaknad av natur där och på andra sidan gatan om lägret låg ett jättestort hotellkomplex, säger Per.

Så gjorde vi

Efter att Per Billing och de andra ledarna bestämt sig för att åka till MedJam på Malta kollade de med Scouternas arrangemangsgrupp om Scouterna skickade en officiell kontingent, grupp, till Malta. Det gjorde de inte. De kontaktade Vicci Friberg som är internationell sekreterare och bad om ett introduktionsbrev på engelska som de skickade till arrangörerna på Malta. Brevet visar att de är medlemmar i svenska Scouterna. Ibland vill arrangörerna att varje land som kommer bara har en kontingent. När en kår från Linköping hörde av sig till MedJam fick de svaret att det redan fanns en kontingent från Sverige, så de fick åka tillsammans med Per och de övriga kårerna. – Det fungerade jättebra. Men eftersom vi var flera som inte kände varandra ordnade vi en förfest på våren för att kunna träffas innan resan. Då hade vi löst den biten, säger Per.

Läs mer om hur du kan fixa ditt eget internationella scoutäventyr >>