"Berättelsen om Ättlingarna har jag burit med mig med åren, jag ville berätta om troll och mystik i skog och mark. En dag föll allt på plats och jag hade hela historien färdig i mig och jag påbörjade det enorma jobbet att skriva boken."

Aktuellt författare

”Som individ kan du inte lösa allt själv utan vi behöver gå samman”

11 oktober, 2018

Efter att förra året ha läst första delen av Mats Söderlunds trilogi Ättlingarna fick ungdomsredaktören Anna Jenny chansen att intervjua författaren om naturen, viktiga miljöfrågor och självklart om den andra och alldeles nya boken i trilogin – Kampen.

Beskriv vem Mats Söderlund är med tre ord.
Oh my god, den frågan har jag säkert inte fått sen jag var 12 år! Men jag skulle säga friluftsintresserad, författare och förälder!

I dagarna släpps andra delen av trilogin om Ättlingarna. Hur känns det?
Som alltid är det läskigt då det är svårt att veta hur den ska tas emot av läsarna. Men eftersom det är del två är det lite läskigare eftersom läsarna redan har skapat sig en relation till karaktärerna och berättelsen, och jag vill inte göra dem besvikna. Så nu går det bara att hålla tummarna.
 
Vad inspirerade dig till att skriva trilogin?
Jag har alltid varit intresserad av genren fantasy/science fiction och sättet att berätta fantasieggande och det fria i skrivandet. Böcker som utforskar olika idéer och extrema situationer har varit en inspiration, liksom svenska folksagor. Berättelsen om Ättlingarna har jag burit med mig med åren, jag ville berätta om troll och mystik i skog och mark. En dag föll allt på plats och jag hade hela historien färdig i mig och jag påbörjade det enorma jobbet att skriva boken.

Hur blev du engagerad i miljöfrågor?
Som liten upplevde jag på nära håll flera miljökriser och jag blev medveten om rovfågeldöden. Det var ett miljögift som spred sig i Östersjön och rovfåglar misslyckades med sina häckningar på grund av det. Problemet verkade omöjligt att lösa men med gemensamma ideella krafter som skyddade rovfåglarna löste det sig och miljögiftet (PCB) förbjöds. Andra kriser som bland annat försurningen i sjöar och skogsdöden har vi lyckats vända genom påverkansarbete hos politiker som tagits vidare till internationella beslut.
Det stora hoppet ligger i att vi har tränat på att lösa miljöproblem och att det finns historiska exempel som visar att vi kan lösa svåra uppgifter. Att vi förstår vidden av problemet ger mig hopp – tror vi på det kan vi ändra på det!

En stor fokuspunkt i böckerna är det pågående klimathotet, vad tror du vi kan göra för att bidra till en bättre värld?e
Att ta ett personligt ansvar som att källsortera, åka kollektivt och äta vegetariskt är bra saker för att minska sitt klimatavtryck men det räcker inte. Som individ kan du inte lösa allt själv utan vi behöver gå samman, till exempel gå med i olika föreningar som driver opinionsarbete för att politikerna ska se att vi vill göra skillnad.

Varför blev du författare?
Det var inte förrän jag gick på gymnasiet som jag förstod att jag kunde ägna mig åt att skriva. Då var det mer av en dröm och jag hade ingen tanke alls på att det kunde bli verklighet. Jag skrev flera diktsamlingar till att börja med men det tog 20 år innan jag kunde försörja mig på mitt författarskap, något som känns som ett privilegium.

Har du några tips till den som vill förverkliga sina drömmar om att bli författare?
Läs och skriv mycket! Gå en kvällskurs eller gå på folkhögskola – unna dig det! Skrivandet är ett hantverk som kräver träning för att bli bra, som med vilken annan sport eller hantverk som helst. Sluta inte bara för att du inte omedelbart blir bra, skrivandet handlar inte bara om talang eller begåvning. Har du en stark vilja och lust att ägna dig mycket åt något så blir du duktig på det!

Senaste artiklarna