En ryslig upplevelse på nöjesfältet

18 oktober, 2018

Mordiska clowner, ondskefulla sjökaptener och halvdöda hotellreceptionister – alla har de tagit över nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm under Halloween. Scout fick ta sig en förhandstitt på evenemanget.

En stor spindel tornar upp sig ovanför oss. En bit fram står en pumpa med ett argt ansikte, där det pyser ut färgad rök ur ögon och mun. En häxa med krokig näsa och gnälligt skratt smyger omkring och pratar med gästerna. Det är dags för förhandvisning av Halloween på Gröna Lund i Stockholm och scout.se är där med förhoppningen om att bli riktigt skrämda. Parken är uppdaterad med skräckhus, spökteater och rysliga karaktärer som smyger omkring – så det låter minst sagt lovande. Förra året lockade nöjesparken 85 000 besökare under Halloween och i år har de satsat ännu lite mer.

Väl inne går vi ganska snabbt igenom det lite barnvänligare lilla området, där skrämselfaktorn ligger någonstans i höjd med Pettsson och Findus. Med all rätt, även de små ska såklart få ta del av rysligheterna under allhelgona. Men det är inte det vi är ute efter, utan styr ganska snabbt stegen mot det stora området där det utlovas en “skräcknivå där det nästan känns jobbigt” och “all in på scary clowns”.

Vi möts ganska snart av ett hotell som definitivt har sett bättre dagar, komplett med flimrande neonskylt och en uppfart bestående av en kyrkogård. Ingenting talar för att vi borde gå in, kanske allra minst den smutsiga och rufsiga man som krälar runt bland gravstenarna och väser någonting om att han varit inne i hotellet. Kanske är det då tur att förhandsvisningen enbart tar oss till hotellets lobby, där vi möts av en hetsig receptionist och en vitklädd liten flicka som ser misstänkt död ut. Läskigt? Ja, ganska. Men mest blev vi skrämda av ett klassiskt jump scare när receptionisten hoppade fram bakom ett skynke.

Kapten

Snabbt drar vi oss vidare till det skräckhus som nöjesfältet arbetar hårdast med att sälja in: Skeppet. Ett riktigt skepp har lagt till vid en kajkant, komplett med en kapten som ser ut som någonting från valfri film ur Pirates of the Caribbean-serien. Tillsammans med en hel flock youtubers står vi i kö och får tillslut släppas ombord, om än något skeptiska (Scouts ena reporter fick intensivt övertala den andra att faktiskt följa med in). Blev vi rädda? Se själva i filmen nedan. Varning för obehagliga scener, med skrik från de väldigt engagerade skådespelarna såväl som från Scouts utsända. Betyg: 4,5 fågelskrämmor av 5.

Innan det är dags att avrunda besöket tar vi en paus i den grönskimrande kärlekstunneln – efter att ha blivit jagade av en mordisk clown på vägen dit. En annan clown, tydligen de mordiska clownernas ledare, möter oss sedan på vägen ut och ställer sig obehagligt nära för att sedan väsa oss rätt i ansiktet. Som tur är får parkens skådespelare inte röra besökarna, och vice versa. Det hindrar dock inte Scouts reporter från att göra tummis med clownledaren (oklart vad hon egentligen lovade). Även här köar vi tillsammans med ett gäng youtubers, redo att dokumentera allt med sina vloggkameror. Perfekt, för de mordiska clownerna tycks inte vilja något hellre än att skrämma internetstjärnorna tills de är på gränsen till att kissa på sig. 

clown

Allra sist ut är skräckhuset Virus, som ska föreställa ett biomedicinskt laboratorium där “allt gått snett”. Och visst har det gått snett. Galna vetenskapsmän skriker, oklara matematiska formler är nerklottrade på väggarna och en kille som ser ut som en blandning mellan en hund och en golvmopp kravlar sig efter Scouts ganska skrämda reporter.

Väl ute i ljuset igen är det dags att andas ut. Clownerna har försvunnit. Youtubersen likaså. Allt som allt bjöd eftermiddagen på nöjesparken på ganska många läskiga stunder, skrik och hopp, men även lite mysstämning. Fast kanske passar det ändå bäst en kulen kväll när skådespelet är tightare, dekorationerna lite mer färdiga och där teatersminket inte syns fullt så tydligt.

Vill du besöka Halloween på Gröna Lund har parken öppet 19-21 oktober och 26 oktober-4 november. Entré kostar 120 kronor och entré med åkband kostar 395 kronor. Mer information finns på www.gronalund.com/sv/halloween/


Senaste artiklarna