Aktuellt friluftsliv

Hitta rätt i skogen

22 oktober, 2018

På hösten är vi många som ger oss ut i skogen för att leta svamp. Men när man är riktigt fokuserad på att hitta svamp kan det vara lätt hänt att man börjar gå i cirklar eftersom man helt enkelt glömmer att titta upp ibland. Vi ger dig fem smarta tips att tänka på för att slippa gå vilse i skogen.

1. Förbered dig innan du åker ut

Titta på en karta eller googla en bild över området. (Kanske har Scouterna redan varit ute och dokumenterat en stig med Scout View?) Kolla på kartan om det finns någon stor sjö, väg eller liknande som kan fungera som uppfångningslinje. Om du kommer fram till sjön vet du att du gått väldigt långt och bör vända om. Innan du ger dig ut är det bra att meddela någon i vilket område du ska plocka svamp i och berätta när du planerar att vara hemma igen.

2. Packa med dig rätt saker

Se till att du har en liten ryggsäck med varm tröja och/eller regnkläder, något att dricka och äta. Att fylla på med energi gör att du blir klok igen ifall du skulle tappa orienteringen.

3. Registrera hur omgivningen ser ut

Passerar du en höjd, en bäck, ett konstigt träd? Försök komma ihåg vad du passerar och titta gärna bakåt så att du kan notera vad du går förbi. Registrera gärna det som ser lite annorlunda ut, för det är lättare att komma ihåg det som sticker ut.

4. Ha koll på väderstrecken

Det kan du ha genom att notera solens läge, hur myrstackarna är placerade mot träden (de bygger alltid mot söder), vilken sida av träden som är blött eller torrt (torrt är mot söder). Mossa växer mot norrsidan på både stenar och träd. Det är ofta tätare med grenar på trädens södersida. Om du använder naturens tecken för att hitta norr och söder är det bra att titta på flera olika tecken. Det lättaste sättet är så klart att ta med en kompass eller använda kompassen som finns i mobilen.

5. Gör ”krokar” från stigen

För att vara på den säkra sidan kan du hålla dig till en stig och göra ”krokar” ut från den stigen. Det innebär att du alltid kommer tillbaka till stigen.

Lär dig mer om att hitta rätt i skogen

I Scouternas aktivitetsbank finns aktiviteter som gör dig vassare på att hitta väderstrecken och bli mer uppmärksam i naturen.

Hitta väderstrecken utan kompass
När du inte har tillgång till en kompass och behöver kunna ta ut väderstreck lär du dig de färdigheter du behöver med hjälp av den här aktiviteten.
Lär dig hitta väderstrecken utan kompass »

Spårtecken
Att följa spår hjälper dig att bli mer uppmärksam i naturen. Svårighetsgraden i aktiviteten är lätt att variera!
Lär dig följa spårtecken »