Författaren Johanna Nilsson skriver ofta om starka känslor och är bra på att skildra utanförskap.

Prylar läslov

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

25 oktober, 2018

Bokens handling är enkel, en man och en kvinna som blir kära. Men båda är trans och tillsammans får de låna varandras kroppar och bli hela, iallafall för en liten stund. Ungdomsredaktören Anna Svilling har läst den nyutgivna ”Om vi bara kunde byta kroppar med varandra” av Johanna Nilsson.

“Jag tycker att alla människor, mellan 15 och 75 ungefär borde tvingas ha uteliggartjänstgöring under vintern. Och då menar jag alla – statsministern, kungen, alla jätterika näringslivshöjdare och kändisar. En, två veckor. Fatta sedan vad alla skulle vara tacksamma över allt de har. Det skulle bli slut på gnäll om oväsentligheter. Folk skulle förstå vad som är viktigt att snacka om.”

Så säger Kung B, som är utslängd från sitt hem och avvisad från samhället, allt för att han hamnade i fel kropp. Queen O blev påkommen med att vara sig själv och är nu efterlyst i Iran och i Sverige får hon inte heller vara sedan hon blev nekad asyl. Tillsammans kan de kämpa för att bli Bill och Omari. Men de har en lång väg kvar.

Döm inte boken utifrån det ledsna omslaget, det här är en fin berättelse som är gripande, viktig och har det där lilla extra. ”Om vi bara kunde byta kroppar med varandra” är en spännande, känslosam, ifrågasättande och tankeväckande bok som jag tycker att alla borde läsa.

Senaste artiklarna