Aktuellt scoutshop

Thérèse Lindström illustrerar Scouternas väggalmanacka

26 november, 2018

Thérèse Lindström, arkitekt, har fått det prestigefyllda uppdraget att göra illustrationerna till KFUM:s och Scouternas ikoniska väggalmanacka. Temat för 2019 är djuren på bondgården. Thérèse har tidigare bland annat gjort kalendrar för skolor och frimärken med motiv av höns och getter på uppdrag av Postnord.

I almanackan ses året och årstiderna växa fram med hjälp av bilder, en för varje månad. Ända sedan 40-talet har några av landets ledande illustratörer och konstnärer skapat bilder om mötet mellan människa och natur.

– Det är jätteroligt att få uppdraget och det passar mitt bildmanér perfekt. Bilderna är nutida och har dels en lite romantisk bild av skog och natur dels inslag av det kavata och busiga med hjälp av barnen, säger Thérèse Lindström, illustratör och fortsätter;

– Almanackan bidrar till något bra. Jag gillar att en del av försäljningen går till verksamheterna, att man träffas och lär sig om naturen och får en gemenskap. Många ungdomar har problem med sin sysselsättning och behöver positiva upplevelser. Dessutom har vi många nyanlända barn och deras föräldrar som inte har samma vana av svensk natur och djur och det hoppas jag att bilderna ska bidra till lite mer kunskap, säger Thérèse Lindström.

– Vi är stolta över samarbetet med Thérèse Lindström. Jag föll direkt för hennes frimärke med hönan och sättet som hon skildrar djur på. Och jag tycker att bilderna visar värmen i samspelet mellan djur, natur och barn på bondgården, säger Anna-Karin Öman, Scouternas försäljningschef.

Thérèse egna favoriter är fåret i januari och geten i december. Geten är ett djur som alltid har inspirerat henne och hon har sedan tidig ålder fascinerats av John Bauers trolska bilder – av magin i ljuset och i mörkret – i hans skildringar av djur och natur.

Om Scouternas och KFUM:s almanacka

Almanackan ger över 110 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Genom att köpa KFUM och Scouternas almanacka stödjer man ny och befintlig verksamhet runt om i Sverige och världen. 1945 kom almanackan ut för första gången. Idén till almanackan föddes i början av 1940-talet av scoutledaren Karin Söderlund, lärarinna i småskolan, som ville ha ett pedagogiskt och roligt sätt att lära ut almanackan till sina elever. Almanackan säljs av kårer, skolklasser och föreningar i bokhandeln och i scoutshop.se och kostar 130 kr.

Senaste artiklarna