Aktuellt intressemärken

Fem nya intressemärken

4 december, 2018

Vad vill du utveckla för kunskaper och intressen? Nu lanserar vi fem nya intressemärken som ger dig chansen att lära dig mer om bland annat vatten, mörker och väder!

Att känna sig trygg i mörkret, förstå mer om väderförhållanden och träna på grunderna i paddling är något av allt det man får chansen att träna på med de fem nya intressemärkena. Det är Scouternas programgrupp som under hösten 2018 har arbetat med att ta fram nya intressemärken och nu lanseras de första: Paddla, Mörker, Väder, Under ytan och Vatten.

– Märkena Under ytan och Vatten fokuserar på att undersöka vattenmiljöer och förstå hur tillgång till vatten ser ut och fungerar i vår närmiljö men även globalt, berättar Kajsa Urge som är programansvarig på Scouterna.

De globala målen har funnits i åtanke vid planeringen av Vatten och Under ytan. Främst mål 6, rent vatten och sanitet, men också mål 14, hav och marina resurser.

– Genom att koppla dessa nya intressemärken till terminsprogrammen för spårare och upptäckare, som lanseras i december 2018, kan kåren arbeta med dessa mål och märken under en hel termin, förklarar Malin Stigemyr, ordförande i Scouternas programgrupp.

Valet av vatten som tema för terminsprogram och dessa märken föll sig naturligt då Scouterna under 2017-2018 arbetat med ett extra fokus på just scouting på sjö och vatten.

– Märkena Väder, Mörker och Paddla kopplas också enkelt till sjöverksamhet, inte minst väder som är viktigt för den som ska ut och segla eller paddla, men också för den som inte befinner sig i vattennära miljö alls, säger Malin Stigemyr.

Aktivitetsbanken

I Scouternas aktivitetsbank finns tips på aktiviteter för respektive märke, bland annat helt nya aktiviteter för mörker och väder.
Sök bland nya aktiviteter »

Nya intressemärkena på Leda scouting-sidorna

De nya märkena finns att beställa i Scoutshopen efter årsskiftet, men beskrivningar av märkena finns redan nu på Leda scouting-sidorna.

Läs mer om de nya intressemärkena på Leda scouting-sidorna»