Tre ledare och sex scouter begav sig till Irland där de besökte städer, scoutcenter, upplevde landsbygd, fick storslagna naturupplevelser, såg katedraler och mötte lokala scouter.

Upplev är ett av Scouternas arrangemang som riktar sig till äventyrarscouter.

Tess Granberg, Olivia Lindborg-Adielsson, Hillevi Liljekvist, Carl William Dannborg Wilson, Jacob Nihlén, Clara Boklund, Anna Berglund och Sandra Salmonson

Målet med Upplev är att lära känna ett annat lands kultur och natur.

De svenska scouterna fick vara med på ett irländskt scoutmöte!

Äventyr Scouternas arrangemang

”Upplev är inte som något annat scoutläger”

11 januari, 2019

Upplev är ett av Scouternas arrangemang som riktar sig till äventyrarscouter mellan 12 och 15 år. Det är inte ett scoutläger i traditionell mening med friluftsliv och aktiviteter, utan här ligger fokus på att möta nya kulturer. I år var det sex scouter och tre ledare som begav sig till Irland och vi har mött deltagarna Sandra och Carl William och ledaren Beatrice, för att höra mer om hur de upplev(!)de veckan.

– Upplev är inte som ett vanligt scoutläger. Det är ett roligt scoutarrangemang som får en att leva sig in i andra kulturer och uppleva hur andra människor har det och hur scoutlivet funkar på andra platser. På så sätt får vi upptäcka olika kulturella skillnader och sånt som vi har gemensamt, berättar Sandra Salmonson, 13 år från Torslanda sjöscoutkår.

I våras gick Sandra utbildningen Leda patrull och fick där tipset om att ansöka till Scouternas arrangemang Upplev. Något hon idag inte ångrar.

– Jag tyckte att det lät spännande att uppleva Irland. Jag kände Carl William, som kommer från en scoutkår i närheten, men annars kände jag ingen. Så precis före avresan var jag ganska spänd, men såg också fram emot veckan. Hela resan var handlade ju att lära sig om ett land och vi lärde oss mycket om kulturen, naturen, människorna och hur landet ser ut, berättar Sandra.

Carl William Dannborg Wilson, 13 år, från Scoutkåren Tor, håller med om att det kändes spännande inför avfärden.

– Det var lite nervöst för jag hade inte så mycket koll på vad vi skulle göra, så det blev en överraskning. Vi hade haft en förträff, men vi lärde känna varandra snabbt när vi begav oss iväg och blev snabbt bra vänner, säger Carl William.

Beatrice Ådén hade nästan precis blivit scoutledare för äventyrarscouterna i Tyringe scoutkår när hon genom sin kompis Anna hörde talas om Upplev och då fick frågan ifall hon ville följa med.

– Det lät spännande, så jag tänkte ”varför inte?” och det har jag inte ångrat, säger Beatrice.

Tillsammans med två andra ledare och sex scouter begav de sig alltså till Irland där de besökte städer, scoutcenter, upplevde landsbygd, fick storslagna naturupplevelser, såg katedraler och mötte lokala scouter.

Något som verkligen gjorde intryck under veckan var just mötet med andra scouter.

– Vi var på ett irländskt scoutmöte – det var häftigt! Vi pratade och minglade och grillade. De berättade att de hade ett system med så kallade “spices”, det vill säga 10 olika arbetsområden som till exempel ”gemenskap”. Det gällde att få in så många av dessa spices som möjligt i ett scoutmöte, berättar Carl William.

Även för Sandra var mötet med andra scouter något av det största med resan:

– Det var kul att höra om hur de jobbar med märken. För beroende på vilket märke man tar, om det täcker flera områden, desto mer är märket värt, säger Sandra.

Att vara ledare för scouter man inte känner i ett land man aldrig tidigare besökt är så klart en speciell upplevelse.

– Scouterna hemma känner jag ju och de känner mig. Det här med att leda nya scouter var annorlunda. Men jag upplevde att ju mer bekväma de blev, desto mer vågade de vara sig själva, berättar Beatrice.

Att vara sig själv var också något som genomsyrade veckan. För temat för Upplev 2018 var Scouternas metodmaterial Free Being Me. Arrangemangsledaren som ansvarade för temats program fick dock förhinder och kunde inte följa med.

– Vi fick tänka om, så istället för det planerade metodmaterialet så ägnade vi kvällarna åt att diskutera frågor kring Free Being Me och deltagarna fick uppgifter. Ofta handlade det om att de skulle dokumentera något i omgivningarna som de tyckte uttryckte Free Being Me och sedan fick de redovisa det för varandra, förklarar Beatrice.

Hon upplevde att det blev bra diskussioner och att temat gav deltagarna mersmak.

– För mig betyder Free Being Me att man får vara sig själv, ingen annan bestämmer det. Vi har haft en del aktiviteter i scoutkåren och vi fick prova lite på Jamboree17 men jag vill gärna lära mig mer, säger Carl William.

Efter att de återvänt till Sverige håller deltagarna fortfarande kontakt:

– Det var så klart lite sorgligt att säga hejdå. Vi hade blivit kompisar, men vi hörs fortfarande genom sociala medier, säger Sandra.

Ledaren Beatrice tycker att Upplev blev ett stort minne.

– Det var en upplevelse i sig. Det var en resa som man kanske inte gör i vanliga fall, och sällan med Scouterna. Så om du får chansen, ansök om att bli ledare! Det tänker jag göra!

Carl William håller med:

– Alla borde ta chansen och åka på Upplev, för det är inte som något annat scoutläger, det är unikt. För grejen är att vi inte gjorde ”vanliga” scoutaktiviteter, vi upplevde kulturen. Vi var inte heller så mycket i naturen, utan mer i städer och byar, säger Carl William.