"Vädret växlar mellan jättevarmt och åskskurar, så var beredd, både fysiskt och mentalt, på att det kommer att bli varmt och svettigt" säger Elin om lägerplatsen för sommarens världsscoutjamboree i Nordamerika.

Elin var på Boy Scout of Americas nationella jamboree 2013, som också var invigningen av lägerplatsen.

Äventyr scoutäventyr

Elin om lägerplatsen för världsscoutjamboreen

22 januari, 2019

Elin Vilhelmsson, 22 år, från Torns scoutkår i Lund, åker i sommar till världsscoutjamboreen i Nordamerika som ledare. Hon har varit på lägerplatsen i West Virginia förut.

Elin, hur hamnade du i The Summit Bechtel Reserve, som är platsen för nästa världsscoutjamboree i USA?

– Jag letade efter ett spännande scoutäventyr inför sommaren 2013 och ansökte om att bli en del av den svenska kontingenten till Boy Scout of Americas nationella jamboree, som var invigningen av lägerplatsen. Vi var åtta svenska scouter och två ledare som åkte.

Berätta, hur var det?

– Bara att åka på ett stort scoutläger i USA när man är 17 år är ju en utmaning. Jag hade aldrig varit utanför Europa tidigare. Vi var 40 000 scouter totalt. I efterhand kan jag se att själva lägerupplevelsen har fått mig att prova nya saker. Jag fick verkligen utmana mig själv genom att prova en del krävande aktiviteter.

Som till exempel?

– Det var en helt annan typ av scouting än vad jag var van vid. Det var mindre reflektion och mer fysiskt krävande aktiviteter, som klättring, kajak och ziplines. För mig blev lägret också ett möte med en ny scoutkultur. Överallt pågick också ”patch trading”, det vill säga att byta märken. Ibland var det kö utanför vår by för att många ville byta märken med oss svenska scouter.

Har du några tips till de som ska åka till sommarens världsscoutjamboree?

– Försök att gå mycket, gärna på grus och i backar. Vädret växlar mellan jättevarmt och åskskurar, så var beredd, både fysiskt och mentalt, på att det kommer att bli varmt och svettigt. Du kommer att bli trött, men det är jäkligt kul ändå.

Vad är smart att packa med sig?

– Skippa bomullsstrumporna och satsa på riktigt bra funktionsstrumpor, för du kommer att gå ganska långt i bergen för att ta dig mellan aktiviteterna. Ta med många svenska scouthalsdukar och märken, så att du också kan bli en del av byteskulturen. Det får gärna vara lägermärken eller kårmärken, men tänk på att du ska kunna berätta om bakgrunden till märkena.

Har du något annat bra tips för den som åker på ett stort scoutläger?

– Skriv dagbok. Jag skrev några meningar varje dag om vad jag upplevt. Det är så kul att titta tillbaka på nu några år senare, för man glömmer så snabbt detaljer.

Mer info inför världsscoutjamboreen finns på jamboree.se.

Senaste artiklarna