Det övergripande temat för Legend 2018 var storytelling, att berätta historier.

Ellen Sjömålen, till höger, är kårordförande i Värends scoutkår och var programansvarig för Legend 2018. Amalia Ideborg till vänster, var en av ledarna på lägret och med i arbetet att utveckla konceptet.

Äventyr scoutläger

Fördjupat lägertema ger mersmak och trygghet

22 januari, 2019

Det kryllade av pirater och magiker på lägret Legend 2018 i somras. Och det var ingen slump. Arrangörerna hade jobbat med så kallat fördjupat lägertema, och deltagarna hade fått material för att förbereda sig långt innan lägerstarten. Scout har grävt i hur det funkar.

Trots att Elisabeth Einarsson, 12 år, varit på många läger under sina sex år i Scouterna var det något speciellt med lägret Legend 2018. Det var första gången hon och hennes kår, Eneryda scoutkår, valde att arbeta med ett så kallat fördjupat lägertema.

Det är vanligt att läger har ett tema. Men den här gången hade lägerdeltagarna fått bekanta sig med temat hemma i sina egna kårer, redan innan lägret började.

– Vi har ju alltid fått reda på vad lägren ska handla om, men vi har aldrig haft lika mycket material att jobba med som vi hade nu inför Legend, säger Elisabeth Einarsson. Hon tycker att det är roligt att kunna förbereda sig och vara beredd på vad som skulle kunna hända.

Idag är Elisabeth Einarson äventyrare, men i somras var hon fortfarande upptäckare.

– Vi hade ett eget tema där vi skulle vara pirater. Nu kunde vi ta med oss piratflaggor och kläder. Det gjorde allt lite roligare, säger Elisabeth.

Det övergripande temat för Legend 2018 var storytelling, att berätta historier. Lägret var i sig uppbyggt som en berättelse. I den befann man sig i ett bibliotek där alla universums berättelser fanns sparade. Men, så självklart, försvinner alla berättelser. Scouternas uppgift var att samla in berättelserna igen, och de olika åldersgrupperna hade olika områden – spårarna jagade fabler, upptäckarna letade pirater, äventyrarna fokuserade på magi och utmanarna fördjupade sig i postapokalyps, det vill säga världen efter en global förödande katastrof.

– Vi hade olika uppdrag där vi samlade in sidor för att till slut ha vår piratbibel hel igen, säger Elisabeth. Det kunde vara olika stationer där man till exempel bar vatten i en kopp mellan hinkar utan att spilla.

– För det fick man guldmynt och för guldmynten kunde man köpa tillbaka de saknade sidorna. Varje grupp kunde få 30 sidor per dag, men jag tror vi fick upp till 40 sidor per dag, eftersom vi hade lite speciella taktiker, säger Elisabeth hemlighetsfullt.

Ellen Sjömålen är ledare och kårordförande i Värends scoutkår. Hon var också programansvarig för Legend 2018.

– Jag hämtade inspiration från ett av de bästa scoutläger jag varit på. Det hette Tid 2000. Det var när jag var 10 år. Jag funderade på varför jag fastnade för just det lägret, och det var för att det fanns ett tydlig tema, säger hon.

Temat skapade minnen, bilder och en historia som Ellen kom ihåg.

– Innan jag ansökte som programansvarig för Legend hade jag en dröm om att göra ett läger med fördjupat tema om storytelling, eftersom jag också är berättarpedagog, säger hon.

Ellen berättar att de kunde ha valt att köra bara på en del av temat, säg magi, men i och med att de valde ett bredare anslag kunde flera hitta en ingång som de gick igång på och kände sig engagerade i. Det genomsyrade hela lägret, ner på detaljnivå.

– Ta de som jobbade med maten på lägerplatsen till exempel. Egentligen serverade de samma rätter som vanligt, men de hade döpt dem till saker som passade temat.

Bodil Hansen är kårordförande i Eneryda scoutkår och berättar att de använde sig av de förslag de fick från Legend i sina möten våren innan lägret. Men, de gjorde det på sitt eget vis.

– Man behöver inte vara helt bunden till temat, utan kan ha det som inspiration. Vi gjorde inte hela möten utifrån temat från Legend, utan spred ut det över våren istället, säger Bodil.

– Vi hade skattjakter med pirattema och pratade om storytelling, bland annat, flikar Elisabeth in.

Ett annat sätt att göra scouterna mer bekanta med temat och det kommande lägret var den speciella lägerlåten, baserad på Aviciis låt Waiting for Love. Scouterna gav den svensk text som sjöngs in av Kajsa Junefäll och skickades ut till alla kårer.

– Den var jättebra! Vi fick med texten hem så vi kunde öva på låten, och så spelades den ofta på lägerbålen på kvällarna på lägret, säger Elisabeth.

– Ja, den var bra. Vi fick en ljudfil så att de kunde lyssna på den när de tränade, men den satt nog inte förrän vi var på lägret. Men då satt den! Och när vi kom tillbaka och hade vårt första spårarmöte på hösten, då sjöng barnen den spontant. Det var riktigt lyckat, säger Bodil.

Fakta om Legend 2018

Deltagare: 1 500.

Ålder: spårare, upptäckare, äventyrare och utmanare.

Plats: Ljungnäs, norr om Kalmar.

I fokus: Arrangören hade i förväg skickat ut material till deltagande kårer i ett så kallat fördjupat lägertema.

Läs mer om hur ni boostar scoutlägret med fördjupat tema >>