Ett glutenfritt grötrecept med polenta, svenska höstäpplen, kastanjehonung och hasselnötter.

Servera birchermüsli med frysta vindruvor i klase eller plockade och halverade.

För alla havreälskare är birchermüsli perfekt frukost, mellis eller lättare lunch.

Kokboken "Frukost hela dagen" (Natur & Kultur) är skriven av Anna Axelsson och Rasmus Axelsson.

Inspiration recept

Frukost hela dagen

22 januari, 2019

Anna och Rasmus Axelsson fick idén till att starta Pom & Flora Café i Stockholm när de var föräldralediga. De saknade helt enkelt ett ställe som serverade riktig frukost och lättare luncher. Sedan en tid tillbaka finns nu också deras recept samlade i boken ”Frukost hela dagen” (Natur & Kultur). Här bjuder vi på två recept från boken.

Birchermüsli

Müsli kommer ursprungligen från Schweiz och är en blandning av flingor med spannmål som bas och olika frukter, bär, frön eller nötter. Müslin fick sin spridning i början av 1900-talet efter att läkaren Maximilian Bircher-Benner lanserat den på sanatoriet i Zürichberg. Han serverade müslin som kvällsmat, och den bestod av havregryn, nötter, mjölk och rivet äpple. Den skulle vara stärkande, lättsmält och nyttig, och man la müslin i mjölk flera timmar innan den skulle ätas. Denna typ av müsli har sen fått namnet birchermüsli och är ett matigt mellanmål som du enkelt kan förbereda. Resultatet blir både krämigt och mättande.

2 portioner

Häll havregryn, cashewnötter, russin, kanel, kardemumma, solrosfrön, pumpakärnor och mandlar i en bunke. Tillsätt havredrycken lite i taget och rör ordentligt mellan varven. Låt stå i kylen över natten eller minst 6 timmar. På morgonen rör du i kanelrostat bovete och yoghurt till önskad konsistens. I originalreceptet är birchern riktigt fast i konsistensen.

Serveringsförslag 1: Lägg vindruvor i frysen, perfekt på birchern.

Serveringsförslag 2: Toppa birchern med torkade äppelskivor och plommon tunt hyvlade på mandolin.

”Apple pie” polentagröt

Annas farmor lagade alltid polentagröt till henne som barn. Hon åt den med körsbärssylt som hon tagit med sig från Serbien. I det här receptet, som är glutenfritt, serverar vi den med svenska höstäpplen, kastanjehonung och hasselnötter.

2 portioner

Tillbehör

2 röda svenska äpplen, urkärnade i mindre bitar

½ krm malen kanel

2 dl havredryck, 3 %

4 msk rostade hasselnötter

2 msk kastanjehonung

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Lägg äppelbitarna på en plåt och pudra över lite kanel. Baka mitt i ugnen cirka 12 minuter, tills de är mjuka. Skölj quinoan och häll bort vattnet. Koka upp 3 dl havredryck, ingefära och havssalt i en kastrull. Vispa i 3 dl vatten och polenta. Polentan har för vana att sätta sig i kastrullen så rör i gröten då och då. Hemligheten är att bara röra åt ett håll och låta småkoka cirka 15 minuter. Ställ gröten åt sidan ett par minuter före servering. Värm upp 2 dl havredryck och häll över gröten, toppa med de rostade äpplena, hasselnötter och kastanjehonung.

Senaste artiklarna