"Jag vill göra så att fler barn och ungdomar ska kunna ta del av det finaste vi har i Sverige" säger Viktor Lindström som går utbildningen Vinterfjäll.

"Det är roligt att se hur starka band man kan få till varandra av en vecka tillsammans under extrema förhållanden" säger hajkdeltagaren Lisa Zackrisson.

Äventyr friluftsledarutbildning

Hajk på vinterfjället

22 januari, 2019

Leenden byts mot oroliga blickar när solen sjunker och temperaturen snabbt faller. Scout är på Vinterfjäll, en utbildning för den som vill lära sig att leda scouter i Sveriges mest utmanande miljöer.

Natten har varit kall utanför Scouternas fjällanläggning Mullfjällsstationen utanför Duved. Under den stjärnklara himlen har temperaturen sjunkit till -21 grader – väderförhållanden som inger respekt även bland erfarna fjällresenärer. Inne i stugan är det däremot varmt och skönt. Stämningen är förväntansfull. En grupp hajkdeltagare packar sina ryggsäckar inför dagens utflykter.

Vi har hamnat mitt i Vinterfjäll, en utbildning där Scouternas folkhögskola utbildar friluftsledare i hur man leder scouter i utmanande och potentiellt farliga förhållanden.

– Vinter på kalfjället är bland det mest extrema väder vi har i Sverige. Det ställer stora krav på förberedelser, utrustning och att man är flexibel som ledare, säger Viktor Lindström, en av friluftsledarna som deltar i kursen. Det har gått ett drygt år sedan Viktor och de sju andra deltagarna var här på första delkursen. Den här veckan får de praktisera sina kunskaper med hajkdeltagare som är på Mullfjället på vinterhajk.

För några timmar sedan var planen att skida bort mot Forsabodarna för övernattning i tält, men det kalla vädret tvingar gruppen att tänka om. Flera av hajkdeltagarna saknar full vinterutrustning och ledarna tänker inte ta några risker. Efter noga övervägande bestämmer de sig för att dela gruppen i två. Hälften ska ta en dagstur och avsluta med övernattning i tält bakom stugan, för att snabbt kunna ta sig in om det blir för kallt.

Den andra gruppen – de som har utrustning – ska ta sig upp på kalfjället och bygga tillfälliga skydd för övernattning, bivacker. Så här har det varit hela veckan: här uppe bestämmer väder och vind. Det är bara att anpassa sig.

Viktor Lindström jobbar till vardags som ingenjör i Borås. Han sökte utbildningen för att lära sig mer om hur man rör sig säkert på fjället vintertid.

– Fjället har alltid lockat mig. Jag vill göra så att fler barn och ungdomar ska kunna ta del av det finaste vi har i Sverige, säger han. Några timmar senare, uppe på kalfjället, står Viktor Lindström och kursledaren Aron Widforss på läsidan av en klippavsats. De har skidorna på sig. Under dem ligger cirka tre meter snö, perfekt för en bivack. Aron ber äventyrarna som samlats runt honom och Viktor att flytta en rejäl bit åt sidan innan han räknar till tre. ”Ett, två, tre.” Aron och Viktor hoppar. Inget händer. Bärigheten är godkänd.

– Är det sprickbildning kan allt rasa. Så innan man gör det här testet måste man tänka efter så att konsekvenserna av ett ras är små, instruerar Aron Widforss.

Nu kommer spadarna fram. Viktor ropar ut instruktioner till hajkdeltagarna som ska gräva bivackerna:

– Vi turas om att gräva och byter efter två, tre minuter. Vi kommer gräva i cirka fem timmar. Byt oavsett om du är trött eller inte, så sliter vi inte ut någon. Samtidigt som hajkdeltagarna gräver sig allt längre in i den hårt packade snön märker Sofia Ejderby, en annan av kursdeltagarna från Scouternas folkhögskola, att en av hajkdeltagarna visar tecken på nedkylning.

I sin hemmakår är Sofia Ejderby hellre den som tar ett steg tillbaka och ser att alla hänger med, än den som driver på. Men nu agerar hon med en gång. Hon får snabbt fram dubbla liggunderlag, ett par torra ullsockor och en vindsäck där hon kryper in med Frida, den nedkylda scouten. Sofia lägger Frida på rygg och tar hennes fötter mot sin mage.

– Jag har lärt mig om säkerhetstänk i fjällmiljö, om hur mycket planering, förberedelser och kunskap det krävs när man är på fjället på vintern, säger Sofia Ejderby.

Under tiden fortsätter resten av gruppen att gräva. Men efter flera timmar av sågande, hackande, bärande och grävande i stundtals betonghård snö, tvingas ledarna till ett tufft beslut. Grävandet måste avslutas. Trots stenhårt arbete riskerar gruppen att inte hinna klart med bivackerna före natten, när mörkret och kylan återvänder. Hemfärden går över Mullfjällets bäckraviner och nedför branta sluttningar. Scouterna får träna lappkast när de sicksackar ned för fjället. De stannar för stående mellanmål. Nötkräm och vaniljkakor fyller på energi för att orka. Nu är det en kamp mot klockan för att hinna tillbaka i tid.

När klockan är 19.10 är det en dryg halvtimme tills solen går ner. Viktor och de andra ledarna som går kursen börjar bli märkbart stressade. De är inte helt säkra på var de är. Kartorna åker upp och ner, och ledarna har olika teorier om var de är och vilken väg som är bäst för att ta sig fram. Efter en stund tar Aron Widforss över initiativet; han pekar ut riktningen och ber alla hänga av sig ryggsäckar och spänna av skidorna för att kunna kana ner den sista biten där det är som brantast. Först när solens sista strimma snuddar trädgränsen på Mullfjället ser gruppen stugan.

Tillbaka i stugan säger Viktor att han är en erfarenhet rikare. Felnavigeringen kunde ha fått konsekvenser och det är tydligt att det är viktigt att utbilda sig. Sofia instämmer.

– Vi hade navigerat fel och kom ner i en annan ravin än planerat, men det kändes ändå skönt att det fanns utrymme för att göra fel, med kursledningen i ryggen.

Trots att sovplanerna ändrades när ledarna avbröt grävandet av bivackerna valde hajkdeltagaren Lisa Zackrisson, 14 år, från Berga scoutkår i Linköping, att tillsammans med sju andra hajkdeltagare sova i tält nära stugan. Utanför tälten sjönk temperaturen till -22 grader, men med varmvattenflaskor i sovsäckarna klarade de natten. Förutom kunskaperna om friluftsliv på vintern ledde veckan på Mullfjället till nya vänskapsband.

– Det är roligt att se hur starka band man kan få till varandra av en vecka tillsammans under extrema förhållanden, säger Lisa Zackrisson.

Friluftsledarutbildnigen Vinterfjäll

För vem?
Kursen vänder sig till dig som vill fördjupa ditt personliga friluftslivsutövande och ditt ledarskap knutet till friluftslivet på fjället.
Hur?
Utbildningen sträcker sig över ett år med en kursvecka i början och en i slutet.
Kursmoment:
Första veckan tar upp vad ni bör och inte bör göra på fjället. Kursen går igenom utrustning, väder, snö och lavin, iskunskap, första hjälpen, sambandstjänst, fysisk prestationsförmåga, orientering och förflyttning, naturvård samt krishantering. Andra fjällveckan leder ni som deltagare en hajk som ni själva planerat för äventyrarscouter.
Läs mer om Vinterfjäll och systerutbildningen Sommarfjäll på scouternasfolkhogskola.se.

Hajk på fjället 2019

Är du äventyrar- eller utmanarscout och blir sugen på ett spännande äventyr i Jämtlandsfjällen? Då har du chansen att delta i vinter- eller sommarhajken som anordnas av de kursdeltagare som påbörjade kurserna förra året. Det är en grymt bra möjlighet att tillsammans med scouter från andra kårer uppleva äventyr och utvecklas i friluftslivet. Du behöver inga förkunskaper och skidor och tält finns att låna. Ansökan är öppen och finns i Scouternas folkhögskolas kurskatalog på scouternasfolkhogskola.se.

Senaste artiklarna