Aktuellt roverscouting

”Min tid inom roverscouterna har gjort att jag vågar ta plats”

22 januari, 2019

Niklas Hornö i Håbo scoutkår är roverscout och var engagerad i 100-årsfirandet av roverscouting. För honom har roverscoutingen inneburit att att idag vågar ta mer plats.

Niklas, vad är roverscouting för dig?

– Jag är den jag är tack vare mina sex år som roverscout. Jag har blivit mer fysiskt aktiv. Jag har bestigit Kebnekaise, åkt skidor i -40 grader och sett norrsken norr om polcirkeln. Min tid inom roverscouterna har gjort att jag vågar ta plats. Jag har gått från en blyg 18-åring till en kille som står inför 100-tals människor och håller tal. Roverscouting fyllde 100 år i år.

Hur har ni firat?

– I maj släppte vi aktivitetsprogrammet Memoria vaga, minnenas färd, med aktiviteter som baseras på roverscoutprogrammet och de globala målen för hållbar utveckling. I samband med det uppmanade vi alla roverlag att filma aktiviteter på hemmaplan till filmprojektet Optimus. Klippen satte vi ihop till en fem minuter lång jubileumsfilm som vi visade på ett stort tårtkalas vi arrangerade i november. Det kom 130 roverscouter från hela Sverige. Från Norrbotten i norr till Skåne i söder. Det blev en kväll som överträffade alla våra förväntningar.

Hur många roverscouter finns det?

– Enligt medlemsregistren finns cirka 5 000 scouter i roveråldern 19–25 år.

Vad gör roverscouter?

– I min scoutkår ses roverscouterna 1–2 gånger i månaden. Vi gör allt ifrån att ses i scoutstugan och laga trerättersmiddagar till att åka till Duved på valborg för att ta vara på den sista snön. Spannet är stort. Under min tid som roverscout har vi bland annat cyklat halva Gotland runt, paddlat kajak i Stockholms skärgård och vandrat i Alperna.

Dina bästa tips till kårer för hur man ”behåller” roverscouter?

– Jag tror att man måste våga satsa på roverscouterna. Ge dem tid att använda lokalerna och ha en bra avdelningskassa. Då kan roverscouterna forma sin identitet och skapa en egen verksamhet. Känner man sig uppskattad i sin kår trots att man är 22, tror jag att man vill ge tillbaka till kåren och stanna kvar. Jag har själv känt så!

Så började roverscouting…

1916 …tog de första scouterna steget ut i vuxenlivet. Men många ville inte sluta vara scouter. Man kände att man behövde en egen verksamhet för lite äldre scouter.

1918 … nämnde scoutingens grundare Robert Baden-Powell för första gången ordet roverscouter i en scouttidning.

1922 … släpptes ”Rovering To Success”, det första programmet för roverscouter. Roverscouting sker utan scoutledare i roverscoutlag, RS-lag. Verksamheten som den ser ut i dag har funnits i Sverige sedan 1960-talet.