Ett gäng spårarscouter från Equmenia i Floda sätter ficklampor på prov. Vilken är den bästa?

Prylar Testpatrullen

Spårarscouter korar bästa ficklampan

22 januari, 2019

Det är becksvart i Spindelskogen. Perfekt. I 2019 års första nummer av Scout tar sex spårare från Equmenias scoutkår i västgötska Floda sig an ett redskap scouter har svårt att klara sig utan.

Solen har gått ner för längesen och regnet hänger i luften. Men testpatrullen, ett gäng spårare från Equmenia i Floda, är redo. Vi befinner oss i Spindelskogen vid sjön Sävelången i Västergötland i jakt på den perfekta testmiljön för en viktig del i en scouts utrustning: ficklampan. Spårarna samlas, klämmer och känner på de sex lamporna.

Först ut i testet är en klassisk ficklampa, en led-ficklampa från Scoutshopen. Patrullen konstaterar snabbt att den är smidig.

– Oj! Nu börjar den blinka! ropar Pelle när han plötsligt kommer åt en knapp. I skogen märker barnen att det även går att zooma, så att ljusstrålen blir starkare och mer koncentrerad.

– Man kan bländas med den också, säger Karin när några kompisar råkar få ljuset i ögonen.

Den lampa som kanske skiljer sig mest från de andra är egentligen en powerbank.

– Jag vet hur den fungerar, säger Olivia.

Hon öppnar en lucka i ena änden. Där gömmer sig en liten lampa. För att få den att lysa måste en knapp tryckas in två gånger. Knappen är svår att hitta i mörkret och det tar en stund innan alla har lyckats sätta på och stänga av den. Ljusstrålen är ganska svag. Den får knappt godkänt. Men när turen kommer till att testa nästa lampa kommer batteridelen av powerbanklampan till användning.

Nästa lampa är gjord för att hängas upp i tältet med en karbinhake, och måste kopplas in i en powerbank för att alls fungera. Lätt att missa. Skenet däremot är starkt och alla syns tydligt. Precis då, när alla är samlade inne i tältet, öppnar sig himlen och regnet vräker ned.

– Vi kan väl stanna härinne? säger Benjamin. De andra håller med. Och miljön i tältet passar bra. Det är nämligen dags att prova en lykta i klassisk design, även om den här går på batteri. Ljuset går att vrida ner i styrka för att skapa mysstämning.

– Jag tycker den är jättefin, säger Lilly som snabbt väljer den som sin favorit.

Lika fort som det kom, har regnet dragit förbi. Det är dags att testa den kanske smartaste lampan. En som man aldrig behöver byta batteri i. I stället laddas den med en vev, ungefär som en dynamolampa till cykeln. Alla vill prova att veva. Det går hyfsat lätt och ljusstrålen är helt okej.

Sista lampan i testet är Tures mammas mobil. Den inbyggda lampan sätts på, men barnen tappar snabbt fokus och glömmer bort att testa hur bra den fungerar. Istället pratar de om allt annat man kan göra med en mobiltelefon. Till sist enas de om att mobiltelefoner är alldeles för dyra att köpa, bara för att ha en lampa.

Testpatrullen: Equmenia scoutkår i Floda

Karin Brandström, 8
Olivia Gervide, 8
Benjamin Ånskog, 8
Pelle Brandström, 8
Lilly Jomansson, 8
Ture Samuelsson, 8
Scoutledare: Caroline Samuelsson

Senaste artiklarna