"Vi träffar 10–14-åriga killar i deras omklädningsrum och pratar om jämställdhet och om saker som skapar dåliga kulturer på ett sätt som de kan ta till sig" säger Locker Room Talk-grundaren Shanga Aziz.

Aktuellt förebild

Stopp för skitsnack

22 januari, 2019

Shanga Aziz gick sista året på gymnasiet när han och några kompisar startade Locker Room Talk. Sedan dess har de fått pris av Zlatan och börjat jobba med jämställdhet i några av Sveriges största idrottsförbund och föreningar.

Hur föddes Locker Room Talk, LRT?

– Idén kom i skolan för ungefär två år sedan när jag och min kompis Rogerio Silva brainstormade affärsidéer till vårt Ung Företagsamhetföretag. Vi funderade över varför det finns en sån machokultur i samhället och bestämde oss för att vårt företag skulle jobba för jämställdhet.

Jämställdhet är något som jättemånga har jobbat med hur länge som helst …

– Jag vet, men det funkar fortfarande inte. När man upplever att något är fel måste man både fråga de som har ansvaret varför det ser ut som det gör och själv försöka hitta en lösning. Vi tänkte efter kring när vi tyckte det var svårast att säga ifrån om machokulturen och kom fram till att det var i omklädningsrummen när vi idrottade. Det var något vi själva kunde jobba med. Sen är det bara att våga. Vi har bland annat fått fotbollsspelaren Jimmy Durmaz att spela in en film åt oss.

Hur jobbar Locker Room Talk?

– Vi träffar 10–14-åriga killar i deras omklädningsrum och pratar om jämställdhet och om saker som skapar dåliga kulturer på ett sätt som de kan ta till sig. Det senaste året har vi börjat utbilda tränare och tagit fram ett material som vänder sig till föräldrar.

Vad har ni märkt fungerar bäst?

– Att lära killarna att samtala. Vi vill inte dumförklara någon och inte skapa stereotyper. Vi lär killarna att bemöta machokulturer med frågor i stället för anklagelser. Det blir ofta pajkastning när folk pratar jämställdhet. Jag tror att många män inte vågar ta tag i den här frågan på grund av att de är rädd för att göra fel, och få skäll för det. 2017 fick ni Number 10, ett pris med Zlatan som beskyddare.

Vad betydde det?

– Det skapade förtroende för oss. Även metoorörelsen har gjort stor skillnad. Innan svarade en hel del tränare: ’Tack för att ni ringer, men om ni pratar känslor med våra killar blir de mjukisar och kan inte prestera på plan’. Det har jag inte hört sen dess. Tränare börjar förstå hur stor inverkan det som händer i omklädningsrummen har på unga killar, att det inte går att blunda för de problem den kulturen föder i hela samhället, och att de som tränare faktiskt kan göra något åt det.

Vad händer i LRT nu?

– Hur mycket som helst. Vi har 17 utbildare runt om i Sverige tillsammans med Riksidrottsförbundet, så vi träffar massvis med killar. Växjö Lakers har till exempel börjat jobbar med oss, och har utmanat andra Swedish hockey league-lag att gör samma sak.

Shanga Aziz

Ålder: 21 år.

Bor: Finspång.

Aktuell med: Ordförande för Locker Room Talk. En ideell organisation som arbetar för att snacket i killars omklädningsrum ska bli fair play. Genom att sprida schyssta attityder tänker de stoppa machokulturer och bidra till ett jämställt samhälle.

Det här vet inte dina vänner om dig: Att jag äter kladdkaka väldigt ofta.

Hemlig talang: Kan balansera en boll på pannan hur länge som helst.

Senaste artiklarna