Inspiration skärmtid

Ta kontroll över skärmen

22 januari, 2019

Vuxna klagar på att unga är beroende av sina mobiler. Men att sitta med mobilen, måste det vara något dåligt? Vi bad två scouter läsa på om hur hjärnan fungerar och berätta vad den kunskapen får dem att tänka om sin relation till skärmen.

Det är veckorna före jul och både Agnes Comstedt (AC), 15 år och medlem i Träkvista sjöscoutkår och Alexandra Kaméus (AK), 15 år och medlem i Vällingby scoutkår, har fullt upp med både skolarbetet och på fritiden. Det är svårt att hitta en tid för intervju.

– Det är lite mycket just nu, säger Agnes (AC) när vi äntligen hittat en tid för att prata. Så blir hon tyst en liten stund innan hon fortsätter:

– Fast egentligen vet jag inte om det är så stressigt. I förra veckan pratade jag och mina kompisar om hur mycket tid vi varit inne på Instagram. Jag hajade till när jag insåg hur många timmar jag lägger på det. Jag skulle hinna en aktivitet till om jag skippade Instagram. Men jag har kontakt med många vänner i sociala medier som jag inte träffar annars. Så det är inte något jag vill välja bort, säger hon.

Alexandra (AK) har samma upplevelse.

– Mobilen kan vara en riktig tidstjuv, det är lätt att fastna eller bli distraherad. Det har hänt mig att när jag gått in för att göra något snabbt i mobilen, till exempel googlat något till ett skolarbete, så har sociala medier istället tagit mitt fokus, säger hon.

Både Agnes och Alexandra har hört vuxna klaga över att unga sitter för mycket med sina mobiler. Och de har båda läst att för mycket skärmtid inte är bra. Men det är sällan någon förklarar varför de ska begränsa sin skärmtid. Nu har vi på Scout bett dem att läsa på om hur människans hjärna fungerar och vad som händer när vi exempelvis använder mobilen – och utifrån det fundera över sitt skärmliv.

(AK) – Vi får inte ha mobiler i klassrummen.

Motiveringen vi fått är att vi ska fokusera på skolarbetet. Men hur hjärnan och koncentrationen faktiskt påverkas av mobilen tror jag många skulle må bra av att veta. Nu vet jag till exempel att det kan ta uppemot tjugo min för hjärnan att fokusera på en uppgift igen, om jag blivit störd av min mobil.

(AC) – Jag har till exempel tänkt mycket att psykisk ohälsa ökar bland unga, och det talas om att det är kopplat till att vi lever mycket med skärmen. Det är något som verkligen intresserar mig.

Hjärnforskaren Katarina Gospic beskriver hur olika delarna av hjärnan har olika funktioner. I en artikel i tidningen Du&jobbet liknar hon hjärnan vid en ryttare på en skenande häst. Hon säger: ”Om striatum säger: ’nu ska du kolla på mobilen 150 gånger per dag för att det är roligt’, så kan frontalloben säga: ’nej, det ska jag inte göra, för nu ska jag sitta och jobba och producera något’. Jag brukar göra liknelsen att om de primitiva impulserna är en skenande häst, så är frontalloben ryttaren som kan hoppa upp i sadeln och ta kontroll över hästen.”

Vad tänkte ni när ni läste det?

(AC) – Det är en bra beskrivning. Det förklarar varför man ibland plockar upp mobilen utan att riktigt veta varför.

(AK) – Hon [Gospic] beskriver även hur ‘ryttaren’ har svårare att kontrollera ‘hästen’ när hjärnan blir trött. Det är något som jag känner igen mig i. På eftermiddagen har det för mig ibland känts svårare att komma igång med en uppgift, för att mobilen känts mer lockande. Det är därför jag tror det är så viktigt att låta hjärnan vila på riktigt ibland.

(AC) – En beskrivning jag tyckte var jättebra var att hjärnan är som en muskel. Det känns självklart att musklerna blir trötta och man inte orkar springa hur länge som helst, men hjärnan förväntar man sig att den alltid ska klara lite till.

Hjärnan har ett belöningssystem som utsöndrar ämnet dopamin när vi exempelvis är klara med en uppgift. Dopamin får oss att må bra, och därför försöker vi göra sånt som ger dopamin ofta. En sån sak verkar vara att exempelvis kolla pushnotiser. Det gör att vi i genomsnitt kollar mobilen 150 gånger om dagen. Katarina Gospic beskriver mobilen som en påse godis för hjärnan. Men jakten på snabba dopaminkickar gör också att vi får svårt att koncentrera oss på uppgifter som tar lång tid.

(AC) – Sen jag började nian har jag börjat sätta min mobil på nattläge när jag pluggar. För om jag får en notis från exempelvis Snapchat kan jag inte låta bli att sluta plugga och kolla vem det var från.

(AK) – Jag har nästan fått skuldkänslor om jag suttit med mobilen länge. Mobilen ska inte få ta tid från viktiga, bra, eller kul saker som behövs för att må bra. Till exempel läxor som behöver bli gjorda, relationer i verkliga livet och träning. Mobilanvändande tycker jag är något som vi behöver och ska kunna prata om.

(AC) – Mobiler är en betydelsefull del av livet i dag. Att sluta använda dem är inget alternativ. Vi måste lära oss att hantera dem, så att skämtid blir något man mår bra av.

(AK) – Vi behöver sprida mer kärlek till varandra och bli schysstare mot oss själva. Vi gör massvis med bra saker på mobilen. Jag tror att vi kan lära oss att använda mobiler på rätt sätt, om vi vet hur de påverkar oss.