Inspiration appar

”Vi använder humor för att barn ska lära sig att sätta ord på känslor”

22 januari, 2019

Paulina Olsson vill att medmänsklighet ska vara lika viktigt som matte och språk. För inte så länge sedan tog hon emot utmärkelsen Kompassrosen för sitt arbete med att sprida mjuka mänskliga värden på hårda tekniska plattformar.

Det bor bara 300 personer i det lilla samhället Grimmared utanför Varberg, där Paulina Olsson växte upp.

– Det var mycket gemenskap och man värnade om varandra. Vi var bara sju personer i min klass. Men jag hade ändå vänner som kände sig utanför, säger hon.

Själv var Paulina Olsson blyg som liten. Hon gillade att pyssla och gjorde redan som 10-åring en egen tidning.

– När jag blev lite äldre höll jag på med fotboll, innebandy och dans också. Men det vågade jag inte när jag var liten. Samtidigt upplevde Paulina att ju äldre hon blev, desto större blev pressen utifrån:

– Man förväntades ha de bästa betygen och började jämföra sig med andra. Jag har många vänner som kämpat med prestationsångest och låg självkänsla.

Idag är Paulina Olsson delägare och aktiv i Peppy Pals. Genom lekfulla appar, böcker och filmer lär sig barn från två till nio år om social och emotionell intelligens (EQ).

Konceptet är framtaget tillsammans med barn, forskare och psykologer och används i dag i över 150 länder.

– Vi har fått mycket positiv feedback, både från pedagoger och föräldrar. Framförallt för att vi använder humor och storytelling för att barn ska lära sig att sätta ord på känslor, samarbeta och våga tro på sig själva.

För Paulina handlar det om att bygga mentalt starka barn i stället för att samhället ska reparera trasiga vuxna.

– Du ska känna dig trygg i att du duger precis som du är.

EQ är precis som matte och språk något alla behöver öva på, redan som barn.

– Det viktiga är inte dina betyg eller att du är coolast i skolan. Det som betyder något är hur du hanterar dina känslor, respekterar och behandlar andra med snällhet och vågar tro på dig själv och dina förmågor.

Paulina Olsson

Ålder: 25 år.

Utmärkelser: Fick 2018 ta emot Kompassrosen från stiftelsen Ungt Ledarskap med motiveringen ”för att hon med värdebaserat ledarskap lär barn om mjuka mänskliga värden och empati med hjälp av hårda tekniska plattformar”.

Äter till frukost: Overnight oats eller havregrynsgröt. Oanad talang: Kan sjunga Lilla snigel med stängd mun.

Nominera en ung ledare till Kompassrosen!

Känner du en ung ledare som borde uppmärksammas för sitt värdebaserade ledarskap? Nominera till Kompassrosen senast den 31 januari på ungtledarskap.se.

Senaste artiklarna