”Det bästa med att läsa allmän kurs på distans hos Scouternas folkhögskola är att det är så flexibelt och bra, man lär sig något nytt hela tiden och man har alltid god kontakt med lärarna. Jag ångrar mig verkligen inte att jag började här!” säger Gabriella Velasco som pluggar Allmän kurs på distans på Scouternas folkhögskola.

"Det finns också enorma möjligheter om vi kan använda vår uppkopplade tid till att lära oss spännande, utvecklande och roliga saker" säger Veronica Östervall, Scouternas folkhögskola.

Aktuellt anpassat ledarskap

”Den uppkopplade tiden lär mig spännande, utvecklande och roliga saker”

25 januari, 2019

I senaste numret av Scout undersöker två unga scouter vad skärmtid gör för våra hjärnor. Men är skärmtid alltid något dåligt? Så klart inte. Du kan lära dig massor online. Som att baka tårta eller skapa trygg och säker scoutverksamhet. Här kan du läsa Veronica Östervalls krönika om konstruktiv skärmtid!

Jag fullkomligt älskar att baka tårtor! Jag kan ägna timmar åt att prova nya smakkombinationer och testa tekniker (vet ni att det finns typ hundra sätt att spritsa grädde på?). Så ni kan tro min lycka när jag fick gå en kurs med en känd konditor som bjöd på sina allra bästa tips och recept. Hemma hos mig dessutom! Ja, ni fattar. Konditorn kom inte fysiskt hem till mig utan jag gick en kurs på nätet. Genom mobilen kunde jag lära mig allt från hur man gör den perfekta tårtbottnen till hur man kavlar marsipan på bästa sätt.

Scouternas folkhögskola ordnar utbildningar inom massa olika områden, för scoutledare och andra som vill utveckla sitt ledarskap. Länge har den viktiga kursen Trygga möten funnits på nätet, just för att Scouterna vill se till att alla ledare får verktyg att skapa en trygg miljö för barn och unga i verksamheten. Genom att kursen finns på nätet kan ledare gå in på kursen när man vill, var man än är.

Eftersom Trygga möten funnits länge på nätet är det dags för en ny version, som släpps under våren. Folkhögskolan kommer även släppa flera utbildningar på nätet under året. För precis som en konditor kan komma hem till mig genom mobilen kan scoututbildningar ske såväl i skogen som i den egna soffan. Tänk att ligga under filten och samtidigt lära sig hur man anpassar sitt ledarskap till barn och unga med adhd och autism. Eller sitta på bussen och samtidigt få koll på hur ekonomin funkar i en förening.

Några som har erfarenhet av att utbilda sig på nätet är deltagarna på Allmän kurs Distans på Scouternas folkhögskola. På allmän kurs läser man gymnasiekurserna och får behörighet att plugga på högskolan om man av någon anledning inte gått klart gymnasiet. I och med att studierna sker helt på nätet kan deltagarna plugga varsomhelst, närsomhelst. Det finns deltagare som bott i Los Angeles medan de pluggat medan andra har jobbat på dagarna och läst historia på kvällarna.

Det finns risker med för mycket skärmtid, men det finns också enorma möjligheter om vi kan använda vår uppkopplade tid till att lära oss spännande, utvecklande och roliga saker. Och sen kan vi lägga telefonen i fickan och berätta för den som sitter bredvid om allt nytt vi lärt oss.

Veronica Östervall är, utöver tårtfantast, även superintresserad av utbildning. Hon har under flera år varit lärare på Allmän kurs Scouternas folkhögskola, där många av deltagarna pluggar på distans. Hon är nu utbildningsutvecklare för den nya webbutbildningen Anpassat ledarskap och kommunikatör för Scouternas folkhögskola.