Aktuellt World Thinking Day

Följ med på tidsreseäventyr

14 februari, 2019

Snart är det dags för World Thinking Day – en dag som firas av scouter över hela världen sedan 1926. Och i år kopplas dagen extra mycket till historien, eftersom flickscouting firar 110 år och temat är tidsresor.

22 februari är ett speciellt datum för många scouter runt om i världen. World Thinking Day, eller Founder’s day som det kallas på vissa platser, är en dag där vi uppmärksammar internationell vänskap och där du kan märka av hur scouting är en rörelse som finns över hela världen.

Redan 1926 lades grunden till det som i dag är World Thinking Day. Den 22 februari blev då en dag där flickscouter runt om i världen skulle visa sin tacksamhet och vänskap mot varandra! Och datumet valdes inte av en slump – 22 februari är nämligen födelsedagen både för Olave Baden Powell, som under sin livstid gjorde en stor insats för flickscoutrörelsen, och hennes man Robert Baden Powell, som de flesta kanske känner igen som grundaren av hela scoutrörelsen.

Men vad gör man då på World Thinking day nuförtiden? WAGGGS, som är en av de två världsscoutorganisationerna, väljer varje år ett tema och tar fram aktiviteter kopplade till det. I år är temat Tidsresor och ledarskap, eftersom det är hela 110 år sen de första tjejerna fick bli scouter. Många scouter runt om i världen genomför sen  aktiviteterna för att uppmärksamma dagen . Andra samlar in pengar och skänker till en fond i World Thinking days namn, eller kanske bara har det lite extra festligt.

Hur kan du delta?

WAGGGS aktivitetspaket ger förslag på massor av grejer att göra. Det finns att ladda ner på engelska, arabiska, spanska och franska. Genom att resa i tiden får scouterna möjlighet att reflektera över vad som hänt de senaste 100 åren inom scouting, lufta fram egna idéer för att förändra världen idag och fundera över vad som kommer hända om 100 år. Det finns också ett märke som går att köpa genom WAGGGS. Vill du göra någonting annat kan du förslagsvis lära dig lite mer om scoutings historia, kolla hur scouter i världen deltar i firandet eller kanske ta kontakt med någon på andra sidan jorden. I aktivitetsbanken hittar du aktiviteter för att arbeta med Scouternas historia och mycket mer! WAGGGS har både ett forum där man kan söka brevvänner och en hashtag för de som deltar i World Thinking day. Kolla in #WTD2019 eller #TimetoLead och låt dig inspireras av andra scouter!