Anton Nilsson var 22 år gammal när han första gången var ledare för ett av Scouternas arrangemang: Explorer Belt.

Inspiration arrangemangsledare

”Det ger oerhört många skratt och situationer som är helt omöjliga att förutse”

26 april, 2019

Oanade utmaningar, utvecklande möten och så en massa skratt förstås. Så har det varit för scouten Anton Nilsson att vara ledare på Explorer Belt.

Anton Nilsson, scout sedan många år, har två gånger fått chansen att vara med om ett äventyr som arrangemangsledare för Explorer Belt, ett av Scouternas arrangemang. Tillsammans med tre ledarkollegor har han då haft ansvaret för ett av Scouternas mest äventyrliga arrangemang. Här svarar Anton på två frågor om hur det egentligen var att vara arrangemangsledare:

Vad var det bästa med att vara arrangemangsledare?

– Det absolut bästa med att vara arrangemangsledare är deltagarna. Att få vara med och skapa en unik upplevelse som de kommer att komma ihåg för resten av sina liv. De bästa minnena jag har från de två Explorer Belt jag har planerat är i samtal med scouter eller när någon deltagare lyser av stolthet när de klarat av något de aldrig trodde möjligt. Att få hjälpa och stötta deltagarna på vägen, att sätta deras utmaningar och försöka ge dem en upplevelse utöver de vanliga, något de inte kan få någon annanstans, är nästan en overklig upplevelse.

Att vara arrangemangsledare tycks inte vara någon tråkig och enformig uppgift, om man ska tro på Anton Nilsson.

– Det finns fantastiskt många bra saker med att planera arrangemang. Det ger oerhört många skratt,  oanade nya utmaningar och ger situationer som är helt omöjliga att förutse. När en arrangemangsledare en gång sa till mig att det var mycket roligare att planera ett Explorer Belt än att gå det så trodde jag inte det minsta på det, men det var helt rätt, säger han.

Hur utvecklades du av att vara arrangemangsledare?
– Under min första omgång som arrangemangsledare fick jag testa på alla de verktyg jag fått med mig under mina år i Scouterna, och verkligen testa dem på riktigt. Som 22-åring och ansvarig för ett arrangemang så mötte jag på tveksamhet både hos mig själv och andra om det verkligen skulle fungera. Att överkomma de tvivlen var oerhört utvecklande och stärkande. Andra gången kände jag mig säkrare från början och vågade testa lite mer annorlunda tankar och arbetssätt på gott och på ont för att se hur mitt eget ledarskap kunde bli bättre.

Under de båda Explorer Belt som Anton har planerat har han mött många deltagare som varit med om ett stort äventyr. Just mötet med deltagarna har varit väldigt viktigt.

– Det är också en väldigt intressant upplevelse att få planera ett arrangemang under ett år tillsammans med ett gäng andra arrangemangsledare och tillslut se planerna bli till verklighet. Det mest utvecklande är dock deltagarna, scouterna, att få ta del av deras personliga utveckling. När de går i mål efter 10 dagars vandring tillsammans med bara sin parkamrat har de så många berättelser att dela med sig av och att få sitta ner och lyssna på äventyren och insikterna de fått med sig är något alldeles speciellt, säger Anton.

Vill du bli arrangemangsledare?

Just nu söker Scouterna efter folk som är taggade på att vara arranemangsledare under 2020 och 2021. Det handlar om Explorer Belt i Spanien och Wales, Blå Hajken Äventyret, Upplev 2020, Familjeveckorna på Mullfjället, Klimattoppmötet COP26 och World Scout Moot på Irland.
Är du rätt person för uppdraget? Läs mer och ansök»

Vill du veta mer om Scouternas olika arrangemang? Ta en titt här »