Boktips bokrecension

”Brevet från Gertrud”

1 maj, 2019

Björn Larsson är en framgångsrik författare främst i Italien, Frankrike och Tyskland och han har vunnit flera prestigefyllda priset. I boken ”Brevet från Gertrud” så tar han sig an ämnet identitet, om rätten att välja och vad val kan innebära.

”Martin Brenner står i en minneslund. I handen håller han en urna med askan efter sin mor, Maria”

Martin lever ett bra liv som chef för ett framgångsrikt DNA-laboratorium, hans fru arbetar som läkare och deras 12 åriga dotter är det perfekta barnet. Tillsammans har de skapat en vardag som är lugn, trygg och harmonisk.

Efter begravningen av Maria får Martin ett brev förmedlat till sig. I brevet berättar hans mor Maria att hon egentligen heter Gertrud, att hon är en överlevare från Auschwitz och judinna. Anledningen till att Gertrud valt att leva i en livslögn och aldrig berättat för Martin är för att skydda honom ifrån hot och hat som många gånger riktar sig mot judar. Hon vill ge Martin en chans eller möjlighet till att själv bestämma om han är eller vill vara jude eller inte.

Istället för att berätta detta för sin fru så börjar Martin att forska i ämnet judendom, arv och miljö. Som genetiker så vet Martin att religion inte flyter i blodet, religion är ett val och ett val alla människor ska få göra själva.

Självklart så exploderar allt till slut och frun får på omvägar vetskap om att hennes svärmor var judinna och livet blir aldrig sig likt. Hur mycket än Martin vill bestämma själv över vem han är så är det många som har en åsikt om vem han är utifrån att hans mor var judinna.

Björn Larsson har inför skrivandet av denna bok läst en otrolig mängd facklitteratur, vittnesmål och romaner, vilket märks. Ibland är det långa fackmässiga resonemang som får boken att kännas mer som en faktabok istället för en roman.

Jag har varit nära att ge upp eftersom jag vissa stunder varit för trött för att hänga med i alla utläggningar. Det som håller mig kvar är Martins känslomässiga kamp gentemot sin mor, sin familj och sig själv. Jag delar även Martins åsikt om att varje människa måste få välja själv vem hen är.

Boken tar en oväntad vändning som ger mig en konstig bismak och min kämpaglöd för att alla ska få välja själva förvandlas till en förvirring och en olustkänsla.

Senaste artiklarna