De unga talespersonernas syfte är att sprida scouting i samhället och representera alla de 70 000 scouter i Sverige.

De unga talespersonerna delades in i patruller och försökte komma på hur Scouterna arbetar med de globala målen och idéer om hur vi kan göra det på ännu fler sätt.

Närmare 25 unga talespersoner utbildades en helg i mars på Scouternas kansli i Örnsberg.

Under helgen fick de öva på uppdrag som de kan få framöver, som till exempel att bli intervjuade i tv, skriva artiklar eller dokumentera ett läger på sociala medier.

Aktuellt ung talesperson

Scouternas ansikten utåt

24 maj, 2019

En helg i slutet av mars var det dags för både årets och fjolårets unga talespersoner att träffas för allra första gången då utbildningshelgen för att bli ung talesperson ägde rum. Att vara ung talesperson för Scouterna hur är det?I den här artikeln rapporterar två av de nyutbildade unga talespersonerna om upplevelser, känslor och erfarenheter från helgen.

Ett efter ett tuffade dom mörka SJ-tågen in på Stockholms centralstation under eftermiddagen och ut vällde ungdomar i scoutskjortor prydda med märken och halsdukar i olika färger och mönster. Det var tydligt hur glada, förväntansfulla men framför allt nervösa alla scouter faktiskt var när de möttes upp vid centralstationen under kvällen. Alla kom från olika platser i Sverige, det hördes tydligt när de pratade. Men det som förde dem samman till Stockholm och som var anledningen till att de gick hem med 25 nya vänner var att de var scouter som var redo att utbildas till unga talespersoner för Scouterna.

Under fredagskvällen samlades alla på vandrarhemmet Klubbensborg. Det spelades kort och andra brädspel, precis som det ofta görs inom Scouterna. När klockan slagit halv tio hade alla scouter kommit fram. Resan hit diskuterades men även förväntningar inför helgen och scouttips. Förra årets unga talespersoner berättade vad de gjort i sina olika uppdrag. Detta var mycket inspirerande och i rummet syntes det tydligt hur en längtan efter att få börja uppdraget som ung talesperson växte.

– Mina förväntningar var att få fota och filma, som jag tycker är roligt. Men också att få hålla i Scouternas sociala medier då och då. Nu när fjolårets unga talespersoner säger att de har fått göra precis såna här saker, känner jag mig än mer taggad än innan, säger Amanda Bauer.

Frukosten som serverades under lördagsmorgonen, i det shabby chic-inspirerande huset som omringades av en grann skärgårdsmiljö, var ett enastående sätt att starta dagen på. Med varsin smörgås i handen och omgivna av doften av ångande kaffe började trötta scouter så småningom vakna till liv och skratt spred sig som löpeldar i rummet. I efterhand berättade Ida Eriksson Gauffin att det var när hon klev in i matsalen som hon verkligen fick känslan att ”Jösses, nu börjar det verkligen!”

Efter frukosten samlades alla unga talespersoner för att sedan börja promenera mot kansliet i det vackra vårvädret. Talespersonernas syfte är att sprida scouting i samhället och representera alla de 70 000 (2018) scouter i Sverige. Uppdrag som de kan få är till exempel att bli intervjuade i tv, skriva artiklar eller dokumentera ett läger på sociala medier. Flera utbildningspass och genomgångar skulle hållas i helgen om just detta för att få bästa möjliga träning. Alla var väl medvetna om att fotografering skulle ske under helgen, men när kameran togs fram det började knäppa framför näsan på scouterna blev de allt lite nervöst ändå.

En annan sak som gjorde att majoriteten inte riktigt kunde sitta still var mediaträningen.

– Den gick ut på att vi delades in i två grupper där vardera fick en genomgång med massa användbara tips och trix, sedan fick vi testa våra nya kunskaper på prov genom att bli filmade samt intervjuade om både det ena och det andra inom scouting. Videon skulle sedan spelas upp inför halva gruppen som skulle komma med konstruktiv kritik och beröm, berättar Margit Hägglund.

Att utbildningen innehöll både teoretiska och praktiska övningar var ett stort plus i kanten. En sak som är säker var att ingen jobbade hårdare än dom två choklad- och kaffemaskinerna på kansliet. Men vad bör man förvänta sig om det är gratis tillgång till varm choklad och sötsugna scouter finns i närheten? Jo att en väldans massa koppar dricks, förstås. Tillsammans dracks det närmare bestämt cirka 156 koppar. Fika är nästan lika mycket scoutidentitet som scoutskjortan själv och det var det inget som sopades under mattan med här inte. Louise Mörlinger, som var en av ledarna, hade nämligen köpt fem brownielängder till allas förtjusning!

Agenda2030 eller de globala målen är 17 mål som sattes upp 2015 av nästan alla länder i världen som ska vara uppfyllda 2030. Exempel på mål är ingen hunger, ingen fattigdom, jämställdhet, god hälsa och välbefinnande samt bekämpa klimatförändringarna.

– Detta var något som det arbetades med mycket med under helgen. Vi delades in i patruller och försökte komma på hur Scouterna arbetar med målen och idéer om hur vi kan göra det mer. Varje grupp fick även två mål som vi skulle fokusera på och försöka tänka på lösningar vi kan göra inom patrullen, kåren, distriktet och Scouterna i Sverige för att uppnå målen, berättar Thindra Bodén.

När några av dom nu nyexaminerade unga talespersoner, sitter på tåget hem igen pratas det om upplevelsen i helgen. Hur fantastiskt det är att under endast två dygn fått 25 nya vänner? Ansikten skiner upp och kramar utdelas. Under den följande konversationen om hur helgen varit sägs ord som givande, inspirerande och svinkul.

-Ni alla ger mig hopp inför vår framtid, både inom Scouterna och världen. Det är en svårslagen känsla, säger Julia Hemmendy