"Mitt projekt började med en proffsfotografering tillsammans med mina tjejkompisar. Syftet var att stå upp mot hudblekning och att uppmuntra tjejer till att trivas i sina kroppar, oavsett hur de ser ut."

Det var genom scoutrörelsen som Tosan kom i kontakt med Free Being Me som hjälpte henne att förstå att hon sedan barnsben hade blivit utsatt för det som på engelska kallas för ”body shaming”, kroppsskammande.

Inspiration Action on Body Confidence

Från krossad till stark och stolt

27 maj, 2019

Free Beeing Me, programmet som ska stärka barn och ungas kroppsliga självförtroende, har genomförts av flera miljoner scouter världen över. För Tosan Ogbe från Nigera blev det en livsavgörande vändpunkt.

– Om jag kunde vrida tillbaka klockan skulle jag ge mig själv som åttaåring en kram, berätta hur fin hon är och be henne sluta tänka på vad alla andra sa om hennes stora läppar, säger Tosan Ogbe.

I dag är hon 25 år och ett levande bevis på att Free Being Me-programmet faktiskt funkar. Som barn skämdes Tosan över sina läppar och både familj och släktingar retade henne, gav henne elaka smeknamn och sa att hon hade kunnat vara söt, om det inte hade varit för läpparna. De vuxna hade inte en aning om hur deras kommentarer om Tosans utseende påverkade henne på insidan.

– Mitt självförtroende var helt krossat. Jag skämdes så över mina läppar. De var som en förbannelse och jag hatade dem. När någon tog fram en kamera försökte Tosan le, samtidigt som hon försökte suga in läpparna och hon var bara åtta år när hon för första gången började fundera på en skönhetsoperation.

– Jag var helt inställd på att operera mig så fort jag blev äldre och hade råd. Jag hade så låg självkänsla.

Det gick så långt att Tosan blev deprimerad och fick självmordstankar. Vändpunkten kom först när hon gick med i en flickscoutkår på högstadiet. Genom världsscoutorganisationen World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) träffade hon nya kompisar och scouter från andra länder. Det var också så hon kom i kontakt med Free Being Me som hjälpte henne att förstå att hon sedan barnsben hade blivit utsatt för det som på engelska kallas för ”body shaming”, kroppsskammande.

Insikten var ett steg i frigörelsen och vägen mot en sund kroppslig självkänsla. Och när Tosan hade fått upp ögonen för kroppsskammande började hon se fler tydliga mönster, till exempel att många som inte följer smalhetsnormen utsätts för kroppsskammande. Därför valde Tosan att inom ramen för Action on Body Confidence, påbyggnadsmaterialet till Free Being Me, starta ett projekt i samarbete med universitetets studentkårer på temat kroppsskammande.

– I Nigeria handlar skönhetsnormen mycket om hudfärg och det säljs massor av produkter kopplat till det. Mitt projekt började med en proffsfotografering tillsammans med mina tjejkompisar. Syftet var att stå upp mot hudblekning och att uppmuntra tjejer till att trivas i sina kroppar, oavsett hur de ser ut.

Projektet gav resultat.

– Många som tidigare inte vågade posta helfigursbilder i sociala medier började, tack vare projektet och fotokampanjen, att ladda upp bilder som signalerar kroppsligt självförtroende. De tycker om sin hudfärg och sina kroppar!

Att kroppsskammande är ett globalt problem tror Tosan är en av anledningarna till att Free Being Me fungerar i hela världen.

– Vi har nog alla tittat oss i spegeln och önskat att vi såg ut på ett annat sätt. Någon gång i livet har vi kanske blivit utsatta för kroppsskammande, speciellt från personer i vår närhet. Och kanske har vi också utsatt andra, medvetet eller omedvetet. Reflektera över ifall du har utsatt någon annan. Om du har det, så be om ursäkt. Genom att dela sin berättelse vill Tosan få fler att förstå hur mycket det kan skada ett barn att bli utsatt.

– Jag vill visa vilka följder det kan få att som barn få höra att man är ful. I dag är jag stolt, men det händer att jag reflexmässigt drar in mina läppar när jag ler eller ska fotograferas.

Tosan Ogbe

Ålder: 25 år.

Bor: Warri Community, Delta State i Nigeria.

Gör: Studerar lantbruk på Delta State University.

Scouterfarenhet: Ledare i Delta State Youth of the Nigerian Girl Guides Association.

Bästa scoutminne: När jag tilldelades en utmärkelse för mitt arbete med att sprida budskapet om WAGGGS-projektet Voices against violence på universitetet. Jag blev både överraskad och väldigt stolt.

Hemlig talang: Jag är grym på att sjunga.

Free Being Me

Programmet Free Being Me handlar om att värdesätta sin kropp och hjälpa andra att få bättre kroppsligt självförtroende. Genom roliga aktiviteter börjar vi med att se problemet med skönhetsnormer i samhället, bygger på med kunskap och avslutar med att inspirera andra.

Action on Body Confidence

Som ett fristående påbyggnadsmaterial till Free Being Me finns nu Action on Body Confidence. Programmet har fokus på just action – att genomföra ett projekt och påverka makthavare till att besluta om nya, inkluderande och hållbara strukturer där alla känner sig välkomna. På så sätt har vi makten att påverka och förändra världen till det bättre.

Läs mer på Leda scouting-sidorna »