Aktuellt förberedelser

Guide: Redo för läger

27 maj, 2019

Spänning, förväntan och en hel del pirr i magen. Så känns det för de flesta scouter som ska åka på sitt allra första läger. Frågorna är många, både från scouter och föräldrar. Här ger scoutledaren Marie Bäck svar på de vanligaste frågorna.

Packningen

När det gäller packningen har Marie ett gott råd: packa tillsammans med en förälder eller annan vuxen!
– Det händer rätt ofta att föräldrarna packar åt sina barn, för att vara snälla. Men det är mycket bättre att packa tillsammans. Då vet scouten vad som finns i ryggsäcken och blir mer lugn och trygg. För tänk om det börjar regna precis när ni har kommit fram och ska sätta upp tälten. Hur går det då om man inte vet var regnkläderna är i packningen? Därför är det mycket bättre att ha varit med och packat så man har koll på sina grejer!

Maten

”Vad ska vi äta?”, ”Är det bara frystorkat?”, ”Vad händer om man inte gillar maten?”. Frågorna kring maten brukar också vara många. Men du kan vara lugn, menar Marie. Maten lagas från grunden och är jättegod, speciellt eftersom du själv är med och lagar den!
– Att laga maten tillsammans är en del av lägret och de flesta tycker det är jättekul att vara med och hacka, skära och steka eller koka sin mat i lägerköket. Scouternas kåsor brukar vara helt tömda. Man blir ju så hungrig av att vara utomhus och göra så många roliga grejer hela dagarna.

Sömnen

En del oroar sig för hur det ska gå att sova borta i flera nätter. Ofta är det föräldrarna som är mest bekymrade medan barnen snarare tycker att det ska bli spännande.
– I vår kår sover vi i tält, patrullvis. Men även om ledarna har eget tält, är det förstås alltid okej att komma till oss vid behov. Det står en lykta utanför som lyser så det är enkelt att hitta. Vi ledare är vana vid att bli väckta på natten för att hänga med på toa, stoppa om någon eller ligga bredvid en stund tills scouten somnar, säger Marie.
En del scouter är mer vana än andra vid att sova borta.
– Men vi brukar träna på att sova borta en helg under våren, så att de flesta har provat på det. Då är vi i scoutstugan, som är en trygg och van plats, och de som vill prova på att sova borta får chansen till det samtidigt som vi ledare lär känna scouterna ännu bättre. Det är jättebra och de flesta av dem som har varit lite oroliga blir jätteglada och stolta när de märker att de klarar av att sova borta.

Hemlängtan

Det är lika vanligt att en förälder saknar sitt barn som att barnet längtar hem och det är helt okej. Men Marie berättar att hemlängtan ändå brukar vara mycket mindre än vad man kanske tror innan man åker.
– Vi har så kul och fullt upp på dagarna att det inte finns tid att tänka så mycket på hemlängtan. På kvällarna slocknar scouterna i sina tält, supertrötta av allt roligt de har gjort under dagen.
Om man ändå behöver ringa hem är det förstås helt okej. Men inte när som helst och hur som helst, tycker Marie.
– Det bästa är att ringa på dagen, när det är full fart och mycket som händer. Att ringa vid läggdags är inte lika bra. Då är det lätt att hemlängtan blir värre. Det är vi ledare som, tillsammans med scouternas föräldrar, bestämmer när det är en bra tid att ringa.

Toabesöken

”Va? Finns det bara utedass?”. Den frågan har Marie svarat på många gånger och hon lovar att det brukar gå hur bra som helst, även om man aldrig har satt sin fot på ett utedass innan lägret.
– Det brukar gå jättebra. Vissa tycker det är lite jobbigt i början, men oftast vänjer man sig snabbt och efter någon dag tänker man inte ens på det.

Telefoner

Får man ha med sig telefonen till lägret? Det undrar många. Marie svarar att det varierar beroende på åldern på scouterna och vad ledare och föräldrar kommit överens om. Men det är inte ovanligt att mobilerna stannar hemma.
– Många barn tycker faktiskt att det är skönt att slippa tänka på mobilen under lägerveckan och det kanske inte ens finns möjlighet att ladda. Behöver man ringa kan man alltid komma till oss ledare i stället så ordnar vi det.

Ett gott råd till alla föräldrar

Till sist har Marie ett gott råd till alla föräldrar som ska skicka iväg sina barn på läger för första gången:
– Lita på ledarna. Det är självklart att det är oroligt när barnen är så långt bort. Men vi har ju lärt känna dem så bra under året som gått och vi hör av oss om det är något. Hör ni inget så beror det på att barnen har så kul att de helt enkelt inte hinner prata!

Ladda ner smarta kom-ihåg-listan för vårdnadshavare »